Hopp til hovedinnhold


Ansatte flykter fra ambulansetjenesten: Hver fjerde har sluttet siden juni

Siden sommeren har 15 av rundt 60 ansatte ved ambulansetjenesten i Tromsø sagt opp eller søkt permisjon. Ambulansesjef Per-Øivind Sørgård sier det er dramatisk, ifølge iTromsø (krever innlogging). En av ambulansearbeiderne som har sagt opp, forteller at han ble drittlei til iTromsø (krever innlogging).
Flere av de mest erfarne ambulansearbeiderne ved ambulansestasjonen i Breivika har i løpet av de siste fire månedene levert oppsigelser eller søkt permisjon fra jobben.
– Situasjonen nå er at ti ansatte har sagt opp og fem har fått innvilget permisjon, bekrefter leder ved UNNs ambulanseavdeling, Per-Øivind Sørgård, overfor iTromsø.
Ambulansestasjonen har 46,7 stillinger. Flesteparten er fulltidsstillinger, men mindre stillingsbrøker gjør at antallet ansatte ligger på rundt 60. For årene 2015 til 2017 har mellom to og tre ansatte og rundt ti vikarer sluttet årlig.
Av de 15 som forlater tjenesten, har fem fått innvilget permisjon for å jobbe som AMK-koordinatorer på fulltid. Fem har sagt at de ønsker å fortsette som vikarer i ambulansen, én skal jobbe ved en annen ambulansestasjon og de resterende fire har valgt andre yrker, skal studere eller har flyttet.
I juli la Arbeidstilsynet fram en 14 sider lang rapport etter tilsyn på stasjonen. Der kommer det fram at lokalene er bygget for 24 ansatte, at garderobene er overfylte og øvrige rom lite tilgjengelige eller for trange, at arbeidslokalene er oppgitt å være en betydelig psykisk påkjenning for de ansatte, og at lokalene gir betydelige utfordringer for smittevern.
En av ambulansearbeiderne som har sluttet sier til i Tromsø at det at 15 ansatte, inkludert ham selv, har sluttet, er en varslet krise. Allerede i 2015 skrev iTromsø om ambulansearbeideren Glenn Bjørkeng som mente at innsparinger, høyt arbeidspress og manglende satsing på kompetanse kunne få svært negative konsekvenser for tjenesten.
– Det handler i hovedsak om dårlig planlegging fra den lokale ledelsen, men også om toppledelsens manglende ambisjoner for tjenesten. Vi har vært underbemannet i mange år, og vi manglet folk hver dag selv om ledelsen visste at det var hull i turnusene flere uker i forveien. I sommer, etter alle oppsigelsene, har tillitsvalgte og de ansatte gjentatte ganger bedt ledelsen om å få ut fingeren og lyse ut stillingene uten at det ble gjort. Alt dette fører til mer vikar- og overtidsbruk, sier han.
Han mener overtidsbruken ved stasjonen er ute av kontroll.
– Den lokale ledelsens manglende planlegging har kostet skattebetalerne millioner. Dette er penger som kunne blitt brukt til å sikre ei ordentlig grunnbemanning, kompetansehevende tiltak og nytt utstyr, sier han.
– Mens de i Trondheim, Oslo og på Sørlandet har gått inn for kompetanse- og kvalitetsløft, har klinikk- og avdelingsledelsen her blitt sitert på at de ikke ønsker en veldig bra tjeneste, bare en som er god nok. I det legger de at det er bra nok så lenge forskriften er fulgt. Å ha personell med erfaring og videreutdanning er altså ikke noe de prioriterer.
Les mer om saken hos iTromsø (krever innlogging)
Les om hvorfor en ambulansearbeider ble drittlei i iTromsø her (krever innlogging)