Hopp til hovedinnhold


Paramedisinutdanningen i kompetente hender

I akuttmedisinen er man vant til å jobbe under tidspress. Opprettelsen av paramedisinstudiet ved UiT har også foregått i rekordtempo, forteller Universitetet i Tromsø på sine nettsider.

Bakgrunn: Universitetet i Tromsø oppretter bachelorstudie i paramedisin
Les også: Studiet hadde 291 søkere på 20 plasser
Beslutningen om å starte opp bachelorstudiet i paramedisin ble tatt i desember 2017. Allerede høsten 2018, var det første kullet med studenter på plass i MH Vest, campus Tromsø. I mellomtiden har omtrent 10.000 små og store praktiske og teoretiske detaljer kommet på plass. Studieleder ved utdanningen, Thomas Hansen, påpeker at han og resten av teamet som organiserte etableringen, ikke sto på bar bakke i førjulsstria i 2017.

Står på skuldrene til OsloMet

– Vi har jobbet godt med det faglige i lang tid. Studieplanen var stort sett klar da vi fikk beskjed om at sette i gang. Spesielt nyttig har samarbeidet med fagfolkene fra Paramedicstudiet ved OsloMet vært. Vi har fått stå på skuldrene deres og lært hva som har fungert bra og hva som har fungert mindre bra.
Les også innlegg: Ansvar og myndighet i ambulansetjenesten
De prehospitale tjenestene på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) var blant de ivrigste pådriverne for å opprette studiet. Seksjonsleder for ambulanseavdelingen ved UNN, Ståle Bratland, som underviser i faget og har jobbet med studieplanen, forklarer hvorfor.

Master- og doktorgrader i fremtiden

– Det har vært en rivende utvikling i faget, spesielt de siste 10–15 årene. Stadig mer diagnostikk og behandling er flyttet ut til de prehospitale tjenestene. Vi behandler blant annet pasienter med hjerteinfarkt og blodpropp med trombolyse, og pasienter med blodforgiftning med antibiotika, oksygen og væske. Dette er med på å redde liv, samtidig som behandlingen forkorter liggetiden for pasientene på sykehus.
– Bratland mener utviklingen krever høyt kompetansenivå hos de ansatte.
Kompetansenivået vil øke ytterligere og det er avgjørende at det blir mulig å ta høyere utdanning som bachelor-, master og doktorgrader innen fagområdet, påpeker han.

Trenger flere praksisplasser

Hansen legger til at rekruttering til yrket har vært en annen viktig årsak til opprettelsen av studiet.
– For å jobbe som ambulansearbeider, måtte du tidligere ta Helse- og oppvekstfag på videregående Det er en beslutning man gjerne tar når man går på ungdomsskolen. Eldre kandidater med interesse for fagfeltet mister sjansen når rettighetene til videregående opplæring går ut. Disse vil nå få muligheten med det nye studiet. Men den store flaskehalsen for rekruttering og antall studenter vi kan ta opp, er fortsatt mangelen på praksisplasser ute i tjenestene, kommenterer han.

Viktig nærhet til UNN

Bratland håper studiet også vil bidra til kompetanseheving blant ansatte som allerede er i yrket.
– Ansatte i ambulansetjenesten vil kunne få fritak for deler av utdanningen etter individuell vurdering, slik at de kan gjennomføre studiet på kortere tid eller jobbe ved siden av. En bonus er at studenter med erfaring fra yrket vil være med på å løfte de andre studentene.
Les mer om saken hos UiT