Ny syketransport minsker trykket på akuttjenesten

SVERIGE: En såkalt single responder, en slags ambulanse, har minsket trykket på akuttjenesten. Men den skal ikke erstatte ambulansetjenesten mener Magnus Olsson, enhetsleder i Helsingborg, ifølge Sveriges Television.

Ofte er det vanskelig å vite hvilken type helsetjeneste en pasient som ringer 112 trenger. For å avlaste akuttjenesten i de oppdragene som ikke klassifiseres som akutte, har det siden juni vært en single responder i Helsingborg.

– Det har vært vellykket, derfor skal prosjektet forlenges til årsskiftet, sier Magnus Olsson, enhetsleder hos ambulansetjenesten i kommunen.

Dessuten skal Ängelholm få en slik enhet.

– Rundt 35 prosent av utrykningene med single responder genererer at pasienten søker helsehjelp på et annet sted enn i akuttmottaket, sier Olsson.

Single responder er et kjøretøy uten mulighet til å ta med seg en pasient til sykehus, og det er en ambulansesykepleier som kjører bilen alene.

Gjør vurdering på stedet

Det er først og fremst i tilfeller der en vurdering trengs på stedet som en single responder kan spare ressurser, mener Olsson. Hittil har det først og fremst handlet om sårskader med eldre som den største målgruppen.

Men halvparten av de 172 oppdragene som bilen er sendt til har vært utalarmering på oppdrag der pasienten kan være livsfarlig syk eller skadet, såkalte akuttoppdrag.

Er det en risiko for at den konkurrer med ressursene til den vanlige ambulansetjenesten? 

– Nei, dette er et supplement til denne tjenesten. Målet er å avlaste akuttjenesten. Den sendes på akuttoppdrag når den kan være på stedet før en ambulanse og komplettere arbeidet. Veldig mye av ambulansetjenestens arbeidsoppdrag består i å gi behandling på stedet, sier Olsson.

Les mer om saken hos Sveriges Television

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.