Hopp til hovedinnhold


13 kommuner deler på én lege hver natt

Mens innbyggere og lokalpolitikere kjemper for å bevare ambulansene i distriktene, har kommunene sentralisert sitt eget akutt-tilbud i stort monn, melder Trønder-Avisa (krever innlogging).

Mer i Trønder-Avisa: Avviser at kommunene lener seg på ambulansene (krever innlogging)
Bakgrunn: Helseleder vil droppe responstids-mål
Debatt: Ambulanse og responstid med utrykning akutt og Trygghet for liv og helse
Les også : Styrk ambulansetenesta! 
I 2016 ble det innført en ny akuttmedisinsk forskrift, som skal sikre at innbyggerne i alle kommuner får et akuttmedisinsk tilbud – utenfor sykehusene. Der går det tydelig fram at legevakt er et kommunalt ansvar 24 timer i døgnet.
Helseminister Bent Høie: – Viktig med responstidstiltak
Nordtrønderske kommuner har organisert legevaktene i ulike former for interkommunale samarbeid i en årrekke. Mellom klokka 23.00 på kvelden og 08.00 på morgenen er det i dag fire legevakter i Nord-Trøndelag som er åpen for publikum, dersom de får behov for akutt helsehjelp: Disse er på plassert i Namsos, Steinkjer, Levanger og Stjørdal.
Disse legevaktkontorene, som til sammen har fire leger på vakt om natta, dekker 22 kommuner og en befolkning på rundt 140.000 innbyggere.

– Et paradoks

Debatten om akuttberedskapen har de siste ukene dreid seg om ambulansetjenesten – til tross for at kommunene gradvis har bygget ned sin egen akuttberedskap – legevakta. I Namdalen ble de første legevaktsamarbeidene etablert for om lag 20 år siden, den gang med nattevakter i fire distrikter. Før det hadde kommunene egne legevakter, også på kveld og natt.
– Jeg synes det er et paradoks at kommunene, som har ansvaret for førstelinjetjenesten i kommunene, i dag er mer sentralisert og mindre tilgjengelig enn tjenestene som helseforetakene har ansvar for, sier Henrik A. Sandbu, fagdirektør i Helse Midt-Norge.
Han mener økt avstand mellom innbyggere og legevakt gir flere oppdrag for ambulansene. Ifølge Beredskapsanalysen for ambulansetjenesten viser en nasjonal trend at antall legebesøk hos pasienter betydelig redusert de siste årene: «I 1995 ble det utført ca. 700.000 sykebesøk av legevakt. I løpet av 20 år var dette tallet redusert til 60.000 sykebesøk», står det i analysen. Samtidig har ambulansetjenesten hatt vekst i antall oppdrag.
– En god del av økningen er å bringe pasienter fra hjemmet til lokal legevakt, eller utrykning til pasienter for å gjøre vurderinger på vegne av lokal legevakt. På mange måter har ambulanseberedskapen tatt over for den kommunale legevakten, sier Sandbu.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)