Gilbert positiv til krav om responstid: – Altfor knappe ressurser i ambulansetjenesten

Mads Gilbert, spesialist i anestesiologi og klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), er krystallklar på at veiledende responstider i ambulansetjenesten må bli «skal-tider», ifølge iTromsø (krever innlogging).

Mads Gilbert åpnet Ambulanseforums konferanse i 2015. Foto: Øyvind Hermstad

Bakgrunn: – UNN bryter med politiske føringer

Les også: Pappa Kim frykter alvorlig syke Felix mister tryggheten

Innlegg fra klinikkledelsen: Faglig utvikling av ambulansetjenesten i UNN

Mer: Høie – viktig med responstidstiltak

Folkebladet har gjennom flere saker belyst at stortingets veiledende krav til responstider blir brutt som på Sør-Senja der UNN har planer om å legge ned to ambulansestasjoner og bygge en ny stasjon.

I Salangen er det planer om å flytte dagambulansen til Setermoen, noe som også vil føre til økte responstider, ikke minst for Lavangen kommune.

– Det er helt absurd

Gilbert sier til Folkebladet at han ikke ønsker å uttale seg konkret om det som skjer på Senja eller i Salangen nå.

– Kommentarer i denne konkrete saken vil jeg overlate til informasjonsavdelingen, UNN-ledelsen og klinikksjef Jon Mathisen, innleder Gilbert.

– Men generelt mener jeg at all sentralisering og nedbygging avambulansetjenesten har konsekvenser for distriktspolitikk, bosetting og trygghet for folk i distriktene. Et kjempeviktig poeng for meg er at det er ingen «skal-krav» til responstid for ambulansetjenesten, mens det er helt entydige «skal-krav» til branntjenesten i kongeriket. Det er helt absurd at det ikke er slike krav når det gjelder responstid for ambulanser. Alle betaler like mye skatt og porto i landet, og her er det helse for alle som gjelder. Derfor kan vi heller ikke bygge ned beredskapen i distriktene, sier Gilbert.

Utarming av beredskap

– Bilambulansetjenesten er ryggraden i lokalsamfunnene når det gjelder beredskap. En sentralisering av legevaktfunksjonene og bilambulansene vil innebære en utarming av akuttberedskapen for de som bor i distriktene. Dette har jeg hevdet bestandig og mener det fortsatt, sier Gilbert.

– Norge er rikt nok til å ha en sterk desentralisert ambulansetjeneste både på vannet, på landjorda og i lufta, sier han.

– Det er for knappe ressurser til ambulansetjenesten i landet?

– Ja, det er altfor knappe økonomiske rammer. Alle helseforetakene leter etter områder de kan spare. Vi burde heller stilt oss spørsmålet hvor vi trenger å styrke, utvide og ekspandere tjenestene og kvalitetssikre beredskap, sier han.

Les mer om saken hos iTromsø (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.