Færre skal dø eller bli alvorlig skadet etter en fallulykke i hjemmet

Det er årlig 9 000 hoftebrudd i Norge, og de fleste skjer i hjemmet. En av fire med hoftebrudd ender på sykehjem. En av fire dør innen et år, skriver Regjeringen i dag.

Illustrasjonsfoto av femurfraktur. Foto: Wikimedia Commons

Regjeringen starter arbeidet med en nullvisjon for alvorlige fallulykker i hjemmet.

–  Hoftebrudd er en stor belastning for den enkelte og for de pårørende, og medfører store samfunnskostnader. Vi er nødt til å få ned antall hoftebrudd, derfor starter vi nå arbeidet med en nullvisjon. Vi skal redusere død eller alvorlig skade etter en fallulykker i hjemmet, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (FrP).

Av viktige tiltak for å følge opp nullvisjonen er fysisk aktivitet med styrke og balanse, trygge boliger og gjennomgang av legemidler.

–  Vi vil legge til rette for en samfunnsdugnad, formidle kunnskap og motivere til lokal innsats for å få flere trygge boliger og mer fysisk aktivitet for eldre, sier Michaelsen. – I samarbeid med Finans Norge styrker vi Skadeforebyggende forum, en medlemsorganisasjon som arbeider for å forebygge personskader med 15 millioner kroner over en 5-årsperiode.

I bydel Nordstrand i Oslo har sammensatte tiltak og arbeid på tvers halvert antall hoftebrudd over en periode på 4,5 år. Dette utgjør 35 millioner kroner per år i besparelse.

Nullvisjonen handler ikke om å sitte i ro, men å skape trygge omgivelser, at robuste eldre tåler fall bedre, har styrke til å avverge fall og kommer seg raskt etter et eventuelt brudd.

Seks av ti eldre bruker fem eller flere reseptbelagte legemidler samtidig, dette øker risikoen for fall. Helsepersonell og de eldre selv må være oppmerksom på legemidler som kan føre til blodtrykksfall, ustøhet og forvirring. Kombinasjon med alkohol kan også gi uheldige virkninger.

Les hele pressemeldingen fra Statsministerens kontor her

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.