Hopp til hovedinnhold


Fentanyl drepte 101 svensker i 2017 - en kveld hadde Köping ni overdoser samtidig

Fentanyl er dødsdopet som tar over Sverige. I 2017 døde 101 personer i Sverige av fentanyl. I Köping var ni personer en hårsbredd fra å miste livet samme kveld, skriver Café.se.

Les også: Norge har flest opioidbrukere i Skandinavia
Enhetssjef for sosialforvaltningen er Mats Ringeborn. Han har fulgt økningen av fentanyl i Köping lenge. Til slutt kom den kvelden for snart et og et halvt år siden, der ni personer i løpet av noen timer var nære ved å dø av fentanyloverdoser.
Hendelsen fikk stor oppmerksomhet også utenfor Köping. For Mats Ringeborn og hans kollegaer innebar den en brå oppvåkning.
– Vi hadde fått signaler både fra politi og sykehus om at det forekom fentanyl blant unge, men ikke i dette omfanget. I en liten by som Köping med drøyt 17 000 innbyggere er to, tre overdoser mye. Nå ble vi rammet av ni. Plutselig ble det tydelig.
Det som skjedde denne natten i april var at ni ungdommer bestemte seg for å gå på nachspiel i to ulike leiligheter. De delte på noen gram med et hvitt pulver som de trodde var amfetamin, men som senere skulle vise seg å være fentanyl. Samtlige ni ble bevisstløse og var minutter fra å dø.
Denne natten går Niklas Siivola nattevakt på ambulansen. Det har vært en rolig kveld, bare noen mindre alvorlige oppdrag. Rett etter midnatt er han og en kollega på vei til sykehuset i Vesterås med en syk pasient. Plutselig får de oppkall over radioen. Flere personer er funnet bevisstløse i en leilighet, og de blir spurt om de kan avbryte det pågående oppdraget.
– Vi vurderer det slik at vi ikke kan det. Pasienten er syk og koblet til oksygen, så vi fortsetter til sykehuset, forteller Niklas Siivola.
– Vi leverer pasienten vår på sykehuset og får en kort rapport om innsatsen i Köping. Hvilken substans det er vet vi ikke. Klokka 3:15 på morgenen kommer et nytt oppkall. Fire personer er funnet bevisstløse i en leilighet i Köping. Samme symptomer, en annen adresse.
Niklas og kollegaen kaster seg i bilen. De forstår at det haster. Kommunikasjonsradioen i ambulansen streiker. De får ikke kontakt med verken politi eller andre kollegaer i ambulansen.
– Vi kjører mot adressen, men vi har så lite informasjon at vi bestemmer oss for å vente på politiet. Vi vet jo ikke hvorfor personene er bevisstløse, og om det finnes flere i leiligheten, om det har vært bråk eller om det finnes våpen, forteller Siivola.
Han og kollegaen stopper et par hundre meter fra den aktuelle adressen. Etter noen minutter ser de flere politibiler komme. Politiet tar seg inn i huset og banker på alle drar. Til slutt finner de en ulåst dør.
Når Niklas Siivola går over terskelen til leiligheten vet at han at det haster å påbegynne behandling. Noen fra politiet roper et at det kan være fentanyl.
Leiligheten er ikke stor. To eller kanske tre rom. I det dunkle lyset ser han flere livløse personer. En ligger rett innenfor døra, en annen ligger utstrakt på sofaen, en tredje på golvet foran bokhyllen og en fjerde på teppet foran tv-en.
– Vi ser med en gang at de er blå i ansiktet og på leppene. Vi sjekker pust og puls, og det er sykt dårlig. En av guttene puster ikke i det hele tatt, de andre tar et åndedrag i ny og ne.
Det er ikke blod i leiligheten. Og de finner ingen synlige skader på de utslåtte personene. Niklas Siivola innser at det må handle om dop. Fentanyl er fortsatt det beste sporet. Han og kollegaen begynner å forberede å gi nalokson.
– Jag setter meg på huk og sprøyter nalokoson i den første gutten. Det tar bare sekunder før han begynner å røre på seg. Da vet vi at vi er på rett spor. Samtidig er vi fremdeles den eneste ambulansen på stedet, og vi innser at vi ikke har nok doser til å vekke alle.
Mens Niklas Siivola og makkeren sprøyter inn det de har av nalokson, kommer flere ambulanser til. Etter hendelsen i leiligheten noen timer tidligere har de tatt med ekstra doser av motgiften i bilene.
– Normalt gir man litt om gangen, dels for å testen effekten, men også for at det er en risiko for at pasientene blir aggressive når de vekkes brått. Men nå er det så akutt at vi pumper inn det vi kan. Tre av guttene våkner ganske raskt, mens den fjerde som ikke pustet når vi kom, må ha tre-fire doser før det får effekt.
Mens Niklas Siivola kjemper for å redde livet på den fjerde har de andre våknet til liv. De setter seg opp, og skjønner ikke hva som pågår.
– De forstår ikke hva som har skjedd. De har gått på nachspiel og tatt noe de trodde var amfetamin, men som etterpå viste seg å være noe mye, mye farligere. De har falt sammen der de sto, og når de våkner opp er leiligheten full av politi og ambulansepersonell.
Niklas Siivola og makkeren kjører en av guttene til lasarettet i Eskilstuna. Niklas snakker med ham. Han vil vite om de har tatt noen andre typer dop som gjøre at de kan forvente seg flere reaksjoner.
Gutten har fremdeles vanskelig for å skjønne hva som har skjedd. Han har angst, er dårlig og kaster opp flere ganger i  ambulansen.
– Jeg forklarer for ham at han og kompisene i prinsipp har vært døde. Om vi hadde kommet noen minutter senere hadde vi ikke kunnet vekke dem til live igjen. Men han skjønner ikke. Han sier at de har tatt en linje amfetamin, og at det er første gang han overhodet har testet narkotika. I mine ører høres dette veldig rart ut.
Niklas Siivola og kollegaen forlater gutten på akutten i Eskilstuna. På veien hjem diskuterer de det som har skjedd, problemene med radiokommunikasjonen og innsatsen. De er enige om at de har handlet rett.
Niklas Siivola kjente ikke noen av guttene i leiligheten. Men Köping er et lite sted. En tid senere får han høre hvem de var. Et par av dem spilte i det lokale fotballaget.
Niklas Siivola rister på hodet.
– Jeg er glad ingen døde. Samtidig så kjennes det veldig unødvendig at unge mennesker skal teste sånt fordi de synes det er kult. De kjøper noe på nettet og har ingen anelse om hva de får. De risikerer livet, og så sitter det en jævel i den andre enden og tjener millioner på dritten.

Nær 450 har dødd av fentanyl i Sverige siden 2014

  • Fentanyl og varianter av fentanyl er syntetiske opioider og brukes i helsevesenet som smertestillende legemiddel for personer med sterke smerter, ofte kreftpasienter. Fentanylplaster er den vanligste måten å få i seg fentanyl på.
  • Fentanyl er 80-100 ganger sterkere enn morfin. Når fentanyl kom til Sverige på 1970-tallet forekom det at heroin ble blandet ut med det billigere fentanylet.
  • Fentanyl er vanskelig å dosere. Fra 2014 til våren 2018 har 431 svensker dødd av overdoser av ulike varianter av fentanyl. I år har antall dødsfall minsket. Ni personer har dødd årets første tre måneder, ifølge statistikk fra Rättsmedicinalverket.

Les hele reportasjen hos Café