Pappa Kim frykter alvorlig syke Felix snart mister tryggheten

På Senja, der været er hardt og veiene dårlige, skal to ambulansestasjoner legges ned. Snart er nærmeste sykebil 40 kilometer unna den hjertesyke gutten, ifølge NRK Troms.

Les også: – UNN bryter med politiske føringer

De bor få kilometer fra tettstedet Stonglandseidet på Senja i Troms, der ambulansestasjonen ligger.

Både helikopter og ambulansebil har hentet Felix de siste månedene, men snart kommer vinteren, og været blir hardt. Kim er bekymret, svært bekymret. Fordi ambulansestasjonen er planlagt lagt ned.

To ambulansestasjoner på Senja skal etter planen legges ned. De skal erstattes med én stasjon, trolig i bygda Svanelvmoen.

I dag er det drøyt fem kilometer fra Felix til ambulansen. Snart skal 40 kilometer med smale, kronglete veier i dårlig forfatning stå mellom Felix fra tryggheten.

Kims store bekymring er den dagen ambulansen ikke når frem, i tide:

– Skal de flytte ambulansestasjonen nå er det i beste fall en halv time mer utrykning, og i verste fall en time, om været er dårlig. De gangene er det også et vær der ambulansehelikopteret ikke kan lande, for vi bor i Nord-Norge og er prisgitt elementene, sier han.

Bitter konflikt

Til nå har Margareth Edvardsen, kommunestyrerepresentant for Høyre, samlet mer enn 800 underskrifter. Mot å legge ned ambulansestasjonen på Stonglandseidet. Mot å flytte stasjonen ut av et område på 223 kvadratkilometer, der det bor mer enn 600 mennesker. Underskriftene har Edvardsen fått både på internett og i butikken hun driver i bygda.

Hun synes ikke det er rart saken engasjerer:

– Det er kanskje litt sleivete og satt på spissen, men blir ambulansestasjonen plassert på Svanelvmoen, og det er akutt hjerteinfarkt eller slag, så blir vi å se større frekvens av en likbil utover hit enn en ambulanse. Du har ikke sjans å overleve med en responstid på 45 minutter. Det er sannheten, sier Edvardsen.

Mener tilbudet blir bedre

Men i Tromsø er de ikke enige. Det er Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) som planlegger å legge ned stasjonene på Senja. Det hele startet med at det kom nye nasjonale krav til kompetansen til de som jobber i ambulansen, noe som førte til at UNN begynte å se på stasjonene deres, og hvor de ligger.

Sykehuset sier at når de erstatter de to stasjonene på Sør-Senja med én, blir det riktignok én stasjon mindre, men til gjengjeld blir den sterkere. Og det blir enklere å rekruttere folk med kompetanse.

Men klinikksjef for akuttmedisinsk klinikk ved UNN Jon Mathisen sier han har forståelse for befolkningen på Sør-Senja er bekymret:

– Enhver som mister et tilbud som er så viktig som ambulansetjenesten, vil bli bekymret, sier han.

Mathisen mener befolkningen på Sør-Senja i fremtiden likevel vil få et bedre ambulansetilbud. UNN mener at ved å samle alt i en enhet kan UNN oppnå mye på en billigere måte.

– Så det handler om å spare penger?

– På lang sikt vil det handle om å spare penger, men i arbeidet vi ser for oss her er et nullsumspill. Vi vil ikke spare penger på dette, men bruke mere penger enn i dag basert på at de to stasjonene vi har i dag vil måtte endres, sier Mathisen.

Tilbake på Senja ser Margaret Edvardsen at UNN ikke bare legger ned ambulansestasjonen. Også ambulansebåten som anløper Sør-Senja mer enn 150 ganger i året, og som bruker 40 minutter til Harstad og sykehuset der, blir lagt ned.

Bekymrede brannmannskaper

På brannstasjonen samme dag forteller brannlederen, Børge Johan Andreassen, at mange i brannkorpset vegrer seg for den frivillige oppgaven når bygda mister ambulansestasjonen.

Vurderer å flytte

Noen få kilometer unna brann- og ambulansestasjonen sitter pappa Kim Hofsøy med den hjertesyke sønnen Felix i armene.

– Har du ikke forståelse for at UNN ser behov for å samle kompetansen i færre men sterkere enheter?

– De kaller det en kompetansesamling der de skal sørge for mer kompetanse om bord i ambulansen, men jeg kan ikke helt se hva de skal bruke kompetansen til, om de kommer for sent.

Les mer om saken hos NRK Troms

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.