Hopp til hovedinnhold


Wara om nødnett som ble slått ut: – Man kan aldri gardere seg mot alt hele tida

Nødnettet kostet nesten seks milliarder. Likevel faller det ut ved uvær og strømbrudd. – Uholdbart, mener ordfører, ifølge NRK Sørlandet.

Bakgrunn: «Knud» slo ut nødnettet. – Det er en skandale
– Nødnettet er bygd i henhold til kravene Stortinget har satt. Dette har vært et kostnadsspørsmål, sier justisminister Tor Mikkel Wara, som er øverste sjef for beredskapen i Norge.
50.000 husstander i Agder var fredag kveld uten strøm som følge av uværet «Knud». Med strømbruddene forsvant også nødnettet - det digitale kommunikasjonssystemet for politi, brann- og helsevesen - i deler av Sørlandet.
På det meste var 22 av totalt 160 nødnett-basestasjoner i Agder nede, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Uholdbart

Leiv Rygg Langerak er ordfører i Bygland i Aust-Agder. Under et snøfall i januar forsvant nødnettet i kommunen.
Ordføreren er oppgitt over at beboere andre steder i landsdelen har måttet oppleve det samme.
– Dette er velkjent. Først går strømmen, og etter noen timer forsvinner all kommunikasjon. Da skulle man tro at nødnettet i alle fall var oppe, sier Langerak.
Flertallet av landets drøyt to tusen basestasjoner har en batterikapasitet på åtte timer etter strømbrudd. Det var noen av disse som falt ut fredag. 15 prosent av basestasjonane har 48 timer og åtte prosent har 20 timar nødstrøm.
Ordføreren mener åtte timers levetid på nødnettet etter strømbrudd er uholdbart.
Ifølge justisministeren er det et kostnadsspørsmål som gjør at ikke alle basestasjoner har 48 timers kapasitet.
Nødnettet kostet nesten seks milliarder kroner da det kom i 2015.
– Hva er hensikten med et nødnett hvis det svikter når strømmen går?
– I en krise er nødnettet mest robust av alle nettene. Dette er det sterke, gode nettet, men vi kan aldri gardere oss helt mot været. Uventede hendelser kan alltid skje, sier Wara.
Les mer om saken hos NRK