Slår alarm om nødsentral i hemmelig brev

Minst syv ganger har operasjonssentralen i Sør-Øst politidistrikt gjort feil som avslører en situasjon som kan sette menneskers liv og helse i fare, skriver Vestre Viken helseforetak i et internt brev til politiet. Det skriver VG i dag.

AMK Vestre Viken slår alarm: Foto: Fredrik Naumann/ Felix Features

Brevet er signert avdelingsleder Lise-Mette Lindland ved akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Vestre Viken helseforetak, og er unntatt offentlighet.

VG kan i dag imidlertid vise brevet, som ble sendt til lederen for politietsoperasjonssentral i Sør-Øst politidistrikt, Tormod Kristiansen, 23. august.

I brevet skriver Lindland at innringere blir satt i feil telefonkø, politiet setter innringere over til feil AMK-sentraler, AMK-sentralen får feilaktige opplysninger om skadesteder, politiets operatører virker usikre på hvordan de skal håndtere nødsamtaler og at AMK-sentralen ikke blir varslet om hendelser de skulle vært varslet om.

Syv eksempler

I fjor fortalte VG om den rå maktkampen som har pågått i kulissene, der stridens kjerne er hvordan nødsentralene til brann, akuttmedisinsk og politiet bør organiseres.

I brevet varsler AMK-sjefen politiet om en rekke uønskede hendelser i etterkant av den omstridte flyttingen av politiets nødsentral fra Drammen til Tønsberg i april i år. Videre lister hun opp syv eksempler på hendelser der politiet, etter hennes vurdering, har gjort feil.

– Jeg kan bekrefte at jeg har sendt det brevet, og at vi ikke har mottatt noe svar på det. Brevet er sendt fordi vi er bekymret for at vi har et for dårlig samarbeid slik det er i dag. Jeg tror innholdet taler for seg, sier Lindland til VG.

Manglende trippelvarsling

Ved et av tilfellene, en trafikkulykke 17. juli i år, medførte politiets angivelige brudd på rutinene en forsinkelse for varsling av luftambulanse til en kritisk skadet person på inntil ti minutter, ifølge brevet.

AMK-sjef Lindland får støtte fra de ansatte ved AMK-sentralen.

– Da operasjonssentralen holdt til sammen med AMK-sentralen, så var vi alle flinke til å trippelvarsle hverandre raskt. Nærmest dagen etter at den nye operasjonssentralen var i gang, så tok det slutt. Konsekvensen er at vi i mange tilfeller blir varslet altfor sent. Brevet viser noen hendelser, men det er nesten daglig at vi har situasjoner der vi burde ha blitt varslet tidligere. Vi har et tilfelle der vi leste om en ulykke i lokalavisen, i andre sammenhenger kan vi ha tilfeldig ha overhørt snakk om en hendelse på sambandet, sier Steinar Smith i Norsk Sykepleierforbund.

Les mer om saken hos VG

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.