Hopp til hovedinnhold


Forskere: Forsvarlig å bruke 5G-nødnett allerede i 2020

Forskere ved OsloMet mener at 5G-nettet allerede i 2020 vil være trygt nok til å brukes som nødnett. Det er flere år tidligere enn ventet, ifølge NRK Norge.

Norges nye digitale nødnett ble offisielt åpnet for drøyt to år siden. Systemet skal sikre politiet, brannvesenet og helsevesenet en sikker måte å snakke sammen på i nødssituasjoner.
Kontrakten med operatøren for det digitale nødnettet utløper i 2026, og allerede i fjor ble det bestemt at nødnettet i fremtiden skal baseres på kommersielt mobilnett. Nå mener forskere at 5G-nettet kan være sikkert allerede om to år, melder NRK.
Nødnettet eies i dag av staten, og er et eget, separat nett hvor nødetatene kan kommunisere kryptert. Kontrakten med hovedleverandør Motorola utløper i 2026.
Samtidig mener forskere ved OsloMet at sikkerheten vil være god nok på 5G-nettet i 2020 til at nødnettet skal gå over til det nye nettet allerede da.
– I 2020 tror jeg sikkerheten vil være god nok til at man bør prøve, sier Thanh Van Do, som i tillegg til å være professor, til daglig jobber i Telenor.
– I mellomtiden trenger vi nyere applikasjoner som vil hjelpe oss å ivareta sikkerhet og trygghet på en bedre måte enn med bare tale og tekstmelding, fortsetter professoren.

– 5G kan være like sikkert

I fjor ble det bestemt at nødnettet i fremtiden skal baseres på kommersielt mobilnett, noe som utfordrer kravene til sikkerhet og kapasitet.
Thanh Van Do mener at et 5G-nett kan være like sikkert som dagens nødnett, fordi man kan dele opp i såkalte «nettverk-slices», som egentlig er flere private nett. Alle «slicene» vil være en del av 5G-nettet, men oppføre seg som om de var private.
Thanh og fem andre forskere ser på hvordan de kan gjøre det sikkert for politi, brann og helse å utveksle både lyd og bilder via nødnettet. Neste sommer regner forskerne med å ha konklusjonen klar.

DSB: Nødnettet fungerer godt

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har det kostet seks milliarder kroner å få dagens nødnett opp og stå. Til gjengjeld fungerer det godt, mener avdelingsdirektør i DSB, Sigurd Heier.
– Vi har dekning over hele landet og vi har et nett som brukerne har tillit til. Vi har et nett som redder liv og som gjør at vi klarer å få nødetatene, og andre nød- og beredskapsorganisasjoner til å samarbeide, sier han til NRK.
Les mer om saken hos NRK