– Å snakke om selvmord kan redde liv

Hvert år tar over 500 mennesker sitt eget liv i Norge. En god prat kan være med og hindre selvmord, skriver klartale.no.

I 2016 tok 614 mennesker i Norge sitt eget liv. Det skriver organisasjonen Kirkens SOS. Det er over fire ganger så mange som døde i trafikken samme år. Mandag markeres Verdensdagen for selvmords-forebygging. Det er for å få flere til å prate med folk de er bekymret for.

Det kan være mange årsaker til at noen tenker på å ta sitt eget liv. Ingen har ansvaret for at en annen person velger å ta livet sitt. Men noen kan være de første som oppdager noen tegn. Det kan være familie, venner og andre nære personer.

Flere ting kan være faretegn. Det kan være at personen snakker om at han eller hun tenker på døden. Eller at personen forteller at han eller hun ønsker å dø. Andre tegn kan være at personen sjekker forskjellige metoder for selvmord på internett. Eller at personen skaffer seg ting til å ta livet sitt med. Det kan være ting som piller eller våpen.

Andre tegn kan være at personen endrer seg. Personen tenker, føler eller oppfører seg mer negativt. Personen kan si at alt virker håpløst. Eller at han eller hun ikke har grunner til å leve. Det skriver Nasjonalt senter for selvmords-forskning og -forebygging (NSSF).

Les hele saken her

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.