Hopp til hovedinnhold


Ny studie: Prehospital infeksjonskontroll og forebygging i Danmark

En tverrsnittstudie i Danmark ser på etterlevelse av retningslinjer og mikrobiell kontaminering av overflater, skriver Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine

Prehospital håndtering av pasienter har blitt mer komplisert. Samtidig som invasive prosedyrer er standard prosedyrer, er det lite fokus på infeksjonskontroll og forebygging. Vi har hatt som mål å evaluere etterlevelse av retningslinjer for renhold, forurensning fra mikrober, og tilhørende risikofaktorer, skriver SJTREM.
Metoder
I en landsdekkende tverrsnitt-studie evaluerte vi etterlevelsen av retningslinjenes bestemmelser om grundig rengjøring (TC) en gang daglig, og moderat rengjøring (MC) mellom hver pasient. Mikrobiologisk forurensning på håndberøringssteder (HTS) og personellrelaterte berøringssteder (PRS) ble vurdert ut fra forekomsten av totale aerobiske kolonidannende enheter (CFU) og tilstedeværelse av utvalgte patogener funnet ved forskjellige prøvemetoder. Også mikrobiologisk kontaminering ble vurdert i forhold til potensielle risikofaktorer.
Resultater
80 ambulanser deltok i studien. Overholdelse av retningslinjene vedrørende TC var 35%, men for MC var det 100%. Til sammen presenterte 129 (27%) 480 HTS en total CFU> 2,5 / cm2 og / eller patogen vekst, noe som indikerer hygienefeil. Utbredelsen av utvalgte patogener på HTS var: S. aureus 7%; Enterococcus 3% og Enterobacteriaceae 1%. Total CFU på PRS varierte fra 0 til 250 / cm2, og forekomsten av patogener var 18% (S. aureus 15%, Enterococcus 3% og Enterobacteriaceae 0.3%). Meticillinresistent S. aureus ble funnet i en prøve, og Vancomycin-resistent Enterococcus i to. Ingen Enterobacteriaceae med utvidet spektrum beta-laktamaser ble registrert.
Konklusjon
Retningslinjenes overholdelse var suboptimal, og mange HTS ble ikke rengjort i henhold til standardene for renslighet. Patogener ble funnet både på HTS og PRS, noe som indikerer at ambulansetjenesten kan være en kilde til infeksjon hos pasienter innlagt på sykehus. Videre vises at grundig rengjøringsarbeid og tid brukt på rengjøring har sammenheng med mikrobiell forurensning, men en mer omfattende undersøkelse av risikofaktorer er nødvendig.
Hele saken finner du her