Offentlig ambulansetjeneste har tregere mobiliseringstid: Ambulance Syd skal halvere antallet overskridelser

DANMARK: Region Syddanmarks eget ambulanseselskap, Ambulance Syd, har langt større problemer med å få ambulansene avgårde til rett tid enn det private selskapet Responce som opererer i samme område. Mens Responce må betale bot når udrykningene forsinkes, har det imidlertid ikke konsekvenser for Ambulance Syd. Det vil regionen ikke endre på, men det ser ut til at Ambulance Syd nå får et måltall, ifølge BeredskabsInfo.

Dansk ambulanse. Foto: Alf van Beem, Wikimedia Commons

Det er Region Syddanmark selv, som har ansvaret for at ambulansene er framme innenfor regionens målsetninger for responstider. Men ambulanseoperatørene Ambulance Syd og Responce har ansvaret for hvor lang tid det går før ambulansene forlater stasjonen når et oppdrag varsles – såkalt mobiliseringstid.

På dagen er kravet at det skal skje innen 90 sekunder, mens om natten kan det gå 120 sekunder.

Stor forskjell på overskridelser

Hos det Falck-eide Responce var det i 2017 overskridelser av mobiliseringstiden ved totalt 3,4 prosent av oppdragene. Men hos regionens eget ambulanseselskap, Ambulance Syd, var det hele 8,3 prosent av oppdragene hvor ambulansene kom for sent avsted.

På de akutte oppdragene på dagtid hadde Responce problemer med 1,3 prosent., mens Ambulance Syd havde problemer med 5,4 prosent. Og om natten var det 7,1 prosent av utrykningene hvor Responce rykket ut for sent, mens det tilsvarende tallet hos Ambulance Syd var 16,7 prosent.

Mål om maksimalt 4 prosent overskridelser

Mens Responce får mot når mobliseringstiden overskrides, har overskridelsene ingen konsekvenser for Ambulance Syd. Det vil Region Syddanmark ikke endre på, men etter kritikk av at de to operatørene behandles forskjellig, legger regionen nå opp til at det skal fastsettes et måltall for Ambulance Syd.

Les mer om saken hos BeredskabsInfo

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.