Hopp til hovedinnhold


Legehelikopterpiloter var lei av «å fly i blinde». Så kom Jens med en idé

– Jeg har lurt på hvorfor dette ikke har blitt oppfunnet tidligere, sier pilot i Norsk Luftambulanse, Jens Fjelnset. Han hadde ideen til et system som i dag gir livstruende syke raskere hjelp, skriver NRK Trøndelag.

Pilotene og legene i Norsk Luftambulanse er på jobb døgnet rundt for å redde liv. I de mange krevende situasjonene de kommer i, er det én trussel de særlig må kjempe imot: Været.
Pilot Jens Fjelnset var lei av å bli overrasket av tett tåke og brutalt bygevær på vei til oppdrag.
– Hvis vi ikke vet hvordan været er langs ruta eller på selve skadestedet, vet vi ikke hvilken rute vi bør ta. Dermed kan pasienten tape verdifull tid, sier Fjelnset.
Mens han var stasjonert i Ål i Hallingdal, hvor været ofte bremset operasjonene, fikk han en idé.

Bomturer gikk utover pasienten

– Jeg ønsket meg bilder på strategiske steder, slik at vi kunne få fasiten før vi dro – ikke å ha prøvd, sier Fjelnset.
Stiftelsen Norsk Luftambulanse lyttet til idémakeren, og ga klarsignal til utvikling av et kamerasystem som skulle gi værbilder i sanntid. Fem år etter har stiftelsen brukt 20 millioner kroner på programvaren og de 63 værkamerastasjonene i Norge.
– Værkameraene er våre øyne, sier Fjelnset.
Piloten understreker at han verken har fotokompetanse eller erfaring med programmering. Kanskje er det derfor oppfinnelsen er relativt enkel:

  • En værstasjon er satt sammen av ett til tre kameraer i en boks som står på bakken.
  • Kameraene tar bilder hvert kvarter. Disse sendes til nettbrettet i helikopteret og PC-en i operasjonsrommet.
  • Pilotene og legene ser på bildene, og kan ut fra dem bestemme hvordan oppdraget skal løses best mulig for pasienten.

Sparer tid for alvorlig syke

Luftambulansens egne statistikk viser at værkameraene har hatt en tidsbesparende effekt for halvparten av de livstruende skadde eller syke pasientene.
Innen 2018 er omme er det over 80 værkameraer i Norge. Og samtidig med utbyggingen, har luftambulansetjenestene i Danmark og Sverige begynt å bruke den norske oppfinnelsen.
– Det er artig å ha vært med å utvikle dette. Vi har vært en god gjeng med dataingeniører og «Petter Smarter» for gjøre dette mulig, sier idémaker Jens Fjelnset.
Les mer om saken hos NRK