Hopp til hovedinnhold


Støtter krav om ekstern gjennomgang av ambulansetall

– Jeg gir full støtte til ordførerne i våre nabokommuner om at tallgrunnlaget for Helgelandssykehusets ambulanseplan må gjennomgås på nytt av eksterne fagmiljø. Jeg vil invitere kommunene på Nord-Helgeland som er berørt, det vil si Nesna, Lurøy og Rødøy, til et møte for å diskutere saken, sier ordfører Geir Waage i Rana kommune på deres nettsider.
– Fagmiljøet ved Helgelandssykehuset i Mo i Rana reiser berettiget tvil om at beslutningen om ny struktur for ambulansetjenesten i Helgelandssykehuset er fattet på et holdbart grunnlag. Det viser tilsvaret de utarbeidet til rapporten fra Enhet for prehospitale tjenester om pasienttransporter. Det reises berettiget tvil både til metodebruk, tallgrunnlag og faglige vurderinger knyttet til ny struktur for ambulanser.  Det påvises blant annet store og tilsynelatende uforklarlige sprik i «beregnede» kjøretider for ambulanseturer mellom rapporten om pasienttransporter og ambulanseplanen, som begge er utarbeidet av Enhet for prehospitale tjenester.
Det er ikke bra dersom den nye ambulansestrukturen fører til unødvendig lange respons- og kjøretider med ambulansebil. Eller at uhensiktsmessig plassering av ambulansestasjoner fører til overforbruk av ambulansebåt med lengre reisetider for pasientene og økte kostnader for Helgelandssykehuset som følge av at båt er mye dyrere i drift enn bil.
Rana kommune har reist mange kritiske spørsmål fra kommunen rundt sykehusprosessen. Dette handler om beredskapen og tryggheten for befolkningen på hele Nord-Helgeland. Ambulanseplanen utgjør en så viktig del av sykehus- og beredskapsstrukturen i vår region at beslutninger om struktur ikke kan fattes på et sviktende grunnlag.
At fagfolkene som utarbeidet tilsvaret, ikke har fått tilgang til tallgrunnlaget for rapporten fra Enhet for prehospitale tjenester er alt annet betryggende.
Les hele pressemeldingen hos Rana kommune