Hopp til hovedinnhold


Sykehusene gjorde alvorlige feil – nå har UNN funnet nye, livsviktige løsninger

Alle norske sykehus har fått refs for å bruke for lang tid på behandlingen av blodforgiftning. På Universitetssykehuset Nord-Norge har de utviklet et meget effektiv metode for å behandle slike pasienter, skriver NRK Troms.

– I mitt og mange andres tilfelle er den nye kunnskapen helt fantastisk. Jeg opplevde ambulansepersonellet som svært profesjonelt. Det var nesten som å være på sykehuset, altså, forteller Tore Kristoffersen.
Han bor på Senja, noen timer i bil fra Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. For to måneder siden ble han rammet av akutt blodforgiftning, en sykdom som i verste fall kan være livstruende.
Sykdommen bør behandles fort, og i 2016 startet Statens helsetilsyn med tilsyn på alle norske sykehus, for å se på hvordan de håndterer pasienter med blodforgiftning.
Rapporten var nedslående. Tilsynet avslørte mangler på alle sykehusene, også på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Revolusjonerende metode

På UNN har de nå kommet med en helt ny metode som har gitt gode resultater. Ambulansepersonellet ved sykehuset har blant annet fått opplæring i å analysere blodprøver, og eventuelt starte behandling med antibiotika allerede i ambulansen på vei til sykehuset.
– Det har vært en kolossal utvikling. Det har vært umåtelig spennende å få være med på, og vi ser at de nye metodene er til stor glede både for ambulansepersonell og pasienter, forteller ambulansearbeider Finn-Åge Nergård.
UNN har gått fra at omtrent hver fjerde pasient med blodforgiftning fikk behandling innen én time, til at ni av ti pasienter får behandling innen den første timen.
Les mer om saken hos NRK