Hopp til hovedinnhold
Dani Karlsen, NLSHs ambulansetjeneste til høyre. Foto: Ole Kristian Andreassen.
Dani Karlsen, NLSHs ambulansetjeneste til høyre. Foto: Ole Kristian Andreassen.


#20 Metalyse i midnattsol

Nordlandssykehusets ambulansetjeneste har gitt metalysebehandling i mange år. Denne podkastepisoden går detaljert inn på hvilke indikasjoner de har for å gi metalyse, hva som er kontraindikasjonene, hvordan prosedyren gjennomføres og hvilke erfaringer de har gjort seg.

Podkasten Du puster for fort har tatt turen til Bodø og Nordlandssykehuset. Her snakker Ole Kristian Andreassen med Dani Karlsen, ambulansearbeider og sykepleier om prehospital metalysebehandling.

Dani har jobbet i tjenesten siden 2004.

Bodø har to døgnbiler i sentrum, samt en døgnbil på Tverlandet to mil utenfor sentrum. De dekker en befolkning på i overkant av 50 000 i selve byen.

Dani har kommet ut av telling på hvor mange ganger han har gitt metalyse, og han er opptatt av at en slik prosedyre utført prehospitalt vil spare pasienten for mye tid. Og tid er muskel!

– Det er med stor respekt og litt frykt man gjør det, fordi det er en avansert prosedyre med potensielt alvorlige bivirkninger, forteller Dani til Ole Kristian.

– Men gevinsten er så stor at dette må vi ta på største alvor. Det er kjempeviktig å bruke metalyse aktivt.

Prehospital metalyse sparer tid

Han forteller også at noen ganger velger de å utføre metalyse i ambulansen rett utenfor sykehuset, eller i godstolen hjemme hos pasienter som bor tvers over gata til sykehuset.

– Vi har gjort en uoffisiell studie som viser at om vi ikke gjør det prehospitalt så blir det gjerne en forsinkelse på mellom 30 og 50 minutter for å gjøre nøyaktig den samme prosedyren inne på sykehus.

En av de mest minneverdige metalysebehandlingene han har vært med på, innebar at de måtte kjøre ut av byen og gå opp på en fjelltopp. Der ble behandlingen gitt i strålende midnattsol.

– Det var en av de fineste opplevelsene jeg har hatt, men det var lang vei å bære ned igjen da!

Hør mer om medikamentene, hvordan de virker, hvordan de blandes, hvor mange pasienter som får reperfusjon, og hvilke bivirkninger som kan oppstå etter en reperfusjon med mer!

Vil du høre mer?