Hopp til hovedinnhold


Slutt på gjennomsnittlige responstidsmålinger for ambulanser i Danmark

Historisk sett har danske ambulansers responstider blitt registrert som et gjennomsnitt i minutter og sekunder, men nå ser det ut til å være slutt med denne målingsmetoden. Regjeringen har krevd at regionene fremover bruker en felles metode, og at regionene blir enige om at responstidene fremover skal oppgis i intervaller, skriver BeredskabsInfo.

Dessuten skal andre «profesjonelle beredskaper» telle med fremover.
I dag anvender de fem regionene forskjellige metoder til å måle responstidene og fastsette politiske mål for tjenestenivået. I noen regioner legger man vekt på hvor stor andel av ambulansene som er fremme innen intervaller på 5, 10, 15 og 20 minutter, mens man i andre regioner legger vekt på gjennomsnittstiden før ambulansene er fremme.
Tidligere i år la regjeringen fram utspillet ”Klare mål for akuthjælpen”. Her var et av initiativene at regionene innen utgangen av 2018 skal komme med forslag til en lik måte å legge fram og offentliggjøre responstidsmål på. Dette inkluderer også i større grad å ta med den øvrige prehospitale innsats. I utspillet ble det også understreket at lik framleggingsmetode ikke betyr at servicemålene skal være like i regionene.

Arbeidsgruppe: Skal oppgis i intervaller

Nå har en intern arbeidsgruppe i danske regioner kommet med en anbefaling som skal behandles politisk, først i danske regioners helseutvalg, deretter i de enkelte regioner.
Arbeidsgruppen anbefaler at responstidsmålene og -fremvisningen fremover skal vise hvor stor andel av ambulansene som er fremme innenfor henholdsvis 5, 10 og 15 minutter. Dermed vil det bli slutt på de gjennomsnittlige responstidene. I stedet vil en region for eksempel kunne bestemme et servicemål om at 30 prosent av ambulansene skal være fremme på 5 minutter, og at 80 prosent skal være fremme etter 10 minutter samt 98 prosent etter 15 minutter.
Responstidene oppgis som den tid det går fra AMK-koordinator på regionens AMK-vaktsentral mottar oppgaven fra den medisinske operatøren og til ambulansen er fremme på et skadested, hos en akutt syk pasient eller hos en fødende.
Der er med andre ord ikke tale om den responstiden folk opplever, det vil si at den tiden hvor den som varsler snakker med 112-sentralen og deretter en medisinsk operatør, ikke teller med.

Akuttbiler og andre aktører skal inngå i målene

Som noe nytt vil responstidsmålene fremover ikke vise når den første ambulanse er fremme. I stedet stanses stoppeklokka når ”første profesjonelle beredskap” er fremme.
Les mer om saken hos BeredskabsInfo