Hopp til hovedinnhold


Livreddere på heltid

Blålysene er på, og åkerlappene blir bare øyeblikksbilder gjennom sidevinduet. 90-skiltene langs E 16 har kun akademisk interesse når alarmen har gått. Da er det tiden som teller, skriver Glåmdalen (krever innlogging)..

– Jeg kunne ikke tenke meg en bedre jobb. Jeg vil være her til jeg blir pensjonist, sier ambulansearbeider Silje Ringlund.

Etter mange år i yrket gleder hun seg fortsatt til hver vakt.

– Ja, jeg forguder jobben min, og vi som arbeider sammen blir som en familie. Vi ser hverandre i krevende og stressede situasjoner, og etter hvert kjenner vi hverandre bedre enn vi kjenner ektefellene våre på mange områder, sier Silje.

I helgene er det 48 timers tjeneste, og da sover de på skift på arbeidsplassen i Ole R. Gjems veg. Tidligere på dagen har ambulansearbeiderne kjørt en pasient til Elverum sykehus. På hjemveien måtte de slå på blålyset for å hjelpe en mann med hjerteproblemer i Våler.

En kvinne fra Roverud som hadde fått et illebefinnende har også fått medisinsk bistand av damene med det rullende minisykehuset.

For 40 år siden kunne ambulansearbeidere være ufaglærte sjåfører med rullingspakka i skjortelomma. I dag er de en gruppe høykompetente helsearbeidere med avansert medisinsk utstyr i bilen.

En vanlig dag på jobben

På kjøkkenet i ambulansestasjonen er kaffetrakteren slått på, og rundt bordet går praten løst. Fire kvinner er klare for nattevakt med blålys og sirener. De er livreddere på heltid.

Rundstykkene med ost og syltetøy er smurt, og roen senker seg i ambulansekvinnenes andre hjem. Så langt har det vært en helt vanlig dag på jobben, men ingen vet hva kvelden og natta kan by på av ulykker og sykdomsutfordringer.

Begge ambulansene er blitt oppgradert med medisinsk utstyr, og rutinene for sjekk er strenge. Alt skal være i tipp topp stand, og ikke svikte når det skal brukes på pasienten: Oksygentanker, medisinbager for voksne og barn, defibrillator, EKG- og blodtrykksmålere.

Utviklingen innenfor teknisk utstyr i ambulansene har vært voldsom. Fikk man hjertestans for 30–40 år siden, var sjansene for å overleve små. Dagens kombinasjon av utstyr og kompetanse gjør at mange flere liv blir berget.

Les det hele her, men det krever innloging