– Jeg tenkte; herregud gjør de faktisk dette her?

– De løftet meg ut av ambulansen og vippet båren opp på høykant, med ansiktet mitt vendt rett mot hovedveien, skriver Altaposten (krever innlogging).

Midt på natta i forrige uke, ble en ambulanse sendt fra Alta til Hammerfest sykehus. Pasienten var en ung kvinne i 20-årene. Hun opplyser at det ikke sto om liv og at det ikke var en hastetur. Alt gikk rolig og greit for seg mens de ventet på klarsignal fra AMK for å kunne starte turen mot Hammerfest.

På utstilling ved hovedveien

– Så fikk jeg vite at vi skulle bytte ambulanse på Skaidi, og jeg ble litt urolig for jeg har jo hørt om pasienter som blir lagt på utstilling der. Jeg sovnet likevel og sov fram til vi stoppet for å vente på Hammerfest-ambulansen. De parkerte på Skaidi, på en gruslagt veiskulder rett ved hovedveien. Da de løftet meg ut av ambulansen vippet de båra opp på høykant, med ansiktet mitt vendt rett mot hovedveien. Og der kjørte jo bilene forbi og kunne få fri utsikt til meg på båra, opplyser den unge kvinnen.

Alle kan se hvem som ligger der

Hun forteller at det var mange biler på veien til tross for at det var midt på natta, og anslår videre at avstanden mellom henne og de passerende bilene var to til tre meter.

– Om kjentfolk kjører forbi så vil det være lett å se hvem som ligger på båra. Jeg følte at jeg var på utstilling, og sa til en av ambulansearbeiderne; – snakk om å være på fremvisning. Men, hun så ikke på meg en gang, hun lo det vekk mens hun fortsatte å gjøre klart sengetøyet for å bytte over til den andre båra, sier hun.

Den unge kvinnen bekrefter at hun har hørt en del om ambulansen og ombyttinga på Skaidi: – Du kan likevel ikke sette deg inn i situasjonen før du selv er der og opplever det.

Hva tenker Helse Norge på?

– Jeg tenkte; herregud gjør de faktisk dette her, altså ambulansearbeiderne, Helse Norge. Er det faktisk lov å gjøre dette, flytte om på pasienter i sårbare situasjoner rett framfor andre folk. Jeg lurer på hva Helse Norge tenker på som lar dette skje, hvorfor har de ikke funnet en annen løsning når det er så mange som klager på situasjonen rundt ambulanseombyttinga på Skaidi. Det er jo mennesker å sårbare situasjoner, helsepersonell framfor alle burde jo skjønne det, de er jo utdannet til det, sier den unge kvinnen.

Iskald opplevelse

Hun forteller at det var kaldt i lufta og at hun frøys i den kalde sommernatta, og at hun ikke tør å tenke på hvordan det må føles å få den samme behandlingen vinterstid. Hun gir tydelig uttrykk for at hun er rystet over tanken på at både syke og gamle mennesker opplever å blir løftet halvnakne eller tynnkledte over på iskalde bårer ved et ambulanseskifte på Skaidi.

– Om det ikke er mulig, så hadde det vært fint om de fant et stoppested hvor de kjører av veien og inn til et roligere område hvor man er litt mer skjermet, og ikke på utstilling ved hovedveien. Kanskje de må kjøre en kilometer ekstra, men det må vel være bedre enn at de skal ydmyke pasientene, sier hun bestemt.

Finnmarkssykehuset opplyser om at en løsning på Skaidi fortsatt skal utredes.

Les mer om saken hos Altaposten (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.