Ambulanspersonell kritiseres for uttrykket «kulturell besvimelse»

SVERIGE: I ambulansjournalen sto det at pasienten ”spiller bevisstløs” og at det dreier seg om ”kulturell besvimelse”. Det viste seg senere å være en massiv hjerneblødning, ifølge Dagens Medicin.

Ved slutten av fjoråret ble en ambulanse utkalt til en person som hadde uspesifisert hodepine og nakkevondt.

Ifølge varslingssaken som fulgte kan personen også ha besvimt. Ambulansepersonellet rapporterte blant annet i journalen at personen «spiller bevisstløs» og at det dreide seg om en «kulturell besvimelse».

Personen ble kjørt til akuttmottaket, og etter en halvtime varslet de pårørende om at pasienten ga dårligere kontakt. Det ble derfor gjennomført CT-undersøkelse. Den viste en massiv hjerneblødning som senere ble operert.

Pasienten skal ha overlevd operasjonen, men det er usikkert i hvilken grad pasienten kom seg.

Görel Nergelius, sjefslege på Sahlgrenska universitetssjukhuset, sier till Göteborgs-Posten at man generelt sett fester stor lit til ambulanspersonellets vurdering når en en pasient kommer inn på akuttmottaket, selv om hun ikke kan noe om dette spesifikke tilfellet.

Hun er sterkt kritisk til begrepene ”spiller bevisstløs” og ”kulturell besvimelse”, som hun aldri tidligere har hørt blitt brukt i helsetjenesten. Personlige vurderinger skal ikke forekomme i medisinsk dokumentasjon.

Les mer om saken hos Dagens Medicin

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.