Hopp til hovedinnhold


«Halve sentralen» må kunne snakke samisk

Krav om samisktalende alarmoperatører blir en floke for 110-sentralen. Fagmiljøet i Tromsø mener samarbeid med Finnmark er veien å gå, skriver Altaposten (krever innlogging).
Nok folk på jobb som snakker og skriver samisk kan bli en meget stor utfordring for den nye 110-sentralen i Kirkenes, og igjen seiler samarbeid med Tromsø opp som et mulig svar på tiltale.
«Etter DSBs syn er ikke en tolkeordning tilstrekkelig til å ivareta samiske nødstiltes rett til svar på samisk,» skrev Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i et brev (27.09.2016) hvor de med stor vekt på ønsket fra kommunene vedtok å videreføre Finnmark politidistrikt som egen 110-region.
Skeptisk myndighet
Sentralen i Hammerfest har løst språkutfordringen gjennom en tolkeordning, altså samisktalende personell i vaktordning som kobles inn i samtalen ved behov, noe myndigheten er skeptiske til. DSB legger til grunn at kommunene i Finnmark etablerer en 110-sentral i Kirkenes med en samiskspråklig tjeneste som ivaretar samelovens krav. De skriver: «Ved at det må gjennomføres en rekke nyansettelser til sentralen i Kirkenes må kommunene nå påse at det ansettes samiskspråklige operatører på sentralen.»
«Halve sentralen»
Siden sentralen skal være døgnbetjent, må de ha samiskspråklige operatører på jobb på alle skift, pluss at det må tas samiskspråklig høyde også ved ferieavvikling og uforutsett. Til sammenlikning har «storsentralen» i Tromsø 8 faste og fullt utdannede operatører i 100 prosent stillinger (samt 4 nattevakter), gitt DSB’s krav ligger det an til at halve sentralen i Kirkenes må være samisk.
Lederen for 110-sentralen i Tromsø, Per Ole Sivertsen, har gjentatte ganger invitert Sør-Varanger til samarbeid. Det med samisk kompetanse er en utfordring, sier han, en utfordring som gjelder samtlige av de 4 110-sentralene i Finnmark, Troms, Nordland og Trøndelag.
Sametinget og staten
Alle har kommuner i samisk forvaltningsområde, og ergo samme krav og utfordringer. Også de andre nødsentralene, 112 og 113, har samme problematikk.
– Et større samarbeid, samt kanskje også en nasjonal landsdekkende løsning, bør utredes. Kanskje må Sametinget og staten snakke sammen, bli enig om hva som er godt nok og finne tilfredsstillende løsninger, sier Sivertsen, som bekrefter at det også spørres hvem som skal betale; staten, samtlige kommunene i 110-regionen, eller kun de kommunene som har valgt å innlemmes i forvaltningsområdet?
Du kan lese hele saken her (krever innlogging)