Hopp til hovedinnhold


– Det aller viktigste er at noen våger å starte hjerte- og lungeredning

Redningsmann Thomas N. Dahle oppfordrer flere til å gripe inn ved drukningsulykker, skriver rana.no.

– Om ingen starter hjerte- og lungeredning før helsepersonell kommer til har den som har druknet nesten ingen mulighet til å klare seg, sier redningsmann Thomas N. Dahle i Norsk luftambulanse.
På Revelen var det noen som grep inn og startet hjerte- og lungeredning da ei 9 år gammel jente var utsatt for en drukningsulykke på søndag. Det er det viktigste og riktigste du kan gjøre i en slik situasjon.
– Det at noen starter opp med HLR gjør at vi kan gjøre vår jobb til det fulle når vi kommer til. Det aller viktigste er at noen våger å starte hjerte- og lungeredning. Det er vanskelig å vite utfallet av en drukningsulykke, men selv om vedkommende har ligget under en stund, kan det gå bra. Det er ingen grunn til å ikke gjøre noe, sier Dahle.

Ikke trekk deg unna

Når du får et barn i land etter en drukningsulykke, skal du foreta fem innblåsninger. Om brystkassen ikke beveger seg, fortsett med fem nye innblåsninger. Har heller ikke dette effekt må du sjekke om noe blokkerer luftveiene. Deretter starter du HLR med 30 kompresjoner og to innblåsninger. Ring 113 tidligst mulig.
– Det kan være at det kommer opp mye slim og oppkast, som gjør at noen vil vegre seg for å gjøre innblåsninger, men fortsett da likevel med kompresjonene. Selv om helsepersonell kommer til, kan det være ønskelig at du fortsetter å bistå i redningen, så ikke trekk deg unna med en gang de er på plass, råder Dahle.
Hele saken finner du her