Responstid – noen gjør ikke jobben sin

Ambulansetilbudet i distriktene blir dårligere. Stortinget har sagt det skal være bra. Noen gjør ikke jobben sin, skriver Nationen.

Røyrvik kommune i Trøndelag mistet ambulansestasjonen sin i 2015. Innbygger Anders Selliås spurte Fylkesmannen om beredskapen var godt nok ivaretatt.

Kort tid etterpå falt naboen til Selliås i trappa. Det tok to timer og sju minutter å få ambulanse til stedet, og ytterligere to timer og 34 minutter å få naboen på sykehus. Mannen døde senere av av skadene, skriver Adresseavisen.

Stortinget har vedtatt at det er et mål å ha maksimalt 25 minutters utrykningstid i distriktskommunene, i 9 av 10 akutte utrykninger. Adresseavisen har sett på om målet nås. Det gjør det ikke.

Høsten 2016 klarte ambulansetjenesten å rykke ut på målsatt tid i 8 av 10 tilfeller i trønderske distriktskommuner. Det er litt dårligere enn i landets distrikter forøvrig.

I kommuner som Roan, Meldal, Agdnenes, Frosta og Høylandet måtte de akutt syke vente i mer enn 25 minutter i over halvparten av utrykningene.

Forslaget til ny beredskapsplan legger opp til enda færre ambulansestasjoner. Noen av dem som kan ryke, er stasjonene som ligger nærmest Røyrvik. Det ser ordfører Hans Oskar Devik mørkt på.

Svarene fra helsetoppene i fylket er ikke egnet til å berolige Devik og andre distriktsboere. Klinikkleder Øystein Sende ved prehospitale tjenester i Helse Nord-Trøndelag «forstår ikke» at innbyggerne bekymrer seg. Strukturen har fungert rimelig godt, mener han.

Les hele saken hos Nationen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.