Hopp til hovedinnhold


Har i dag 5000 akutthjelpere i hele landet

For snart ti år siden var Erik Jensen og Thomas Hansen fra Finnsnes med på å starte opp det man i dag kjenner som akutthjelpen. I dag er det et landsdekkende trygghetsnett for distriktene, skriver Troms Folkeblad (krever innlogging).Akutthjelpen er i dag en nasjonal ordning hvor lokale frivillige får opplæring i førstehjelp, og skal rykke ut til hendelser hvor ambulansen sliter med å komme frem fort nok. I så måte passet Senja bra for pilotprosjektet.

– Stiftelsen Norsk Luftambulanse hadde etablert «tidlig hjertestart prosjektet», og så etter en måte å utnytte ressursene på. Tilfeldigheten ville det slik at de kom i kontakt med Thomas Hansen som på den tiden var ekstern instruktør hos oss. Deretter fikk han med seg Erik Jensen som en lokal ressurs. Plutselig hadde vi to engasjerte mennesker med vilje til å dra i gang dette. I tillegg var Senja og Midt-Troms perfekt for å teste det ut på grunn av avstandene. Det sier Børge Hognestad, prosjektleder for akutthjelp og fagutvikler i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Med fra starten av
De to Finnsnesværingene Erik Jensen og Thomas Hansen var, ifølge Hognestad, svært viktig i startfasen til prosjektet i Midt-Troms.

Han forteller at det i utgangspunktet var en prøveordning basert på ideene fra lignende prosjekter i USA og Sverige. Da man startet opp  i Norge for snart ti år siden, var det 150 brannmenn fordelt på seks kommuner i midtfylket som skulle teste ut ordningen.

– Vi startet opp med noe sånt som 150 brannmenn på Senja, og i dag har vi nesten 5000 akutthjelpere spredt rundt i hele Norge. Nå håper vi at akutthjelpen skal bli en nasjonal standard, og at kommunene skal gå inn og overta driften av ordningen.

Du kan lese mer her hvis innlogget