– To hjertestarterregistere skaper forvirring

– Det finnes to hjertestarterregistre i Norge, men bare ett av dem er offentlig og knyttet opp mot 113-sentralen, sier Siw Lilly Osmundsen, til Tvedestrandsposten (krever innlogging).

Hjerte- lungeredning. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

– Når man ringer 113 og det er behov for hjertestarter, får 113-sentralen de 25 nærmeste opp på en skjerm. Ut fra dette tas en vurdering av hva som vil være raskest; om man bør få tak i en av disse eller vente på ambulanse, sier hun.

Systemet er laget med tanke på situasjoner der rask tilgang på hjertestarter kan være forskjellen på liv og død. Forutsetningen er selvsagt at hjertestarterne er registrert. Og akkurat dét viser seg å være en utfordring.

Privat register

I Hjertestarterregisteret er det nemlig kun registrert 10.000 hjertestartere, mens det i hele landet befinner seg et sted mellom 30.000 og 60.000.

Én sa nei

Siw Lilly Osmundsen i Hjertestarterregisteret forteller at det fantes flere private registere over hjertestartere da det offentlige hjertestarterregistret ble etablert. Alle disse, bortsett fra Norsk Hjertestarteregister, overlot sine data til det offentlige registeret.

– Vi er i samtaler med dem for å få til et samarbeid, sier Osmundsen, som mener det er viktig at alle hjertestarterne synliggjøres for 113-sentralene.

Les hele saken hos Tvedestrandsposten (krever innlogging) 

Les også:

Vet ikke hvor hjertestartere er

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.