Nasjonal studie: rusmiddel – og legemiddelbruk som risikofaktorer for alvorlige ulykker

En ny nasjonal studie ønsker å se nærmere på sammenhengen mellom rus og ulykker. Formålet er å redusere antall ulykker via mer målrettede ulykkesforebyggende tiltak, skriver traumatologi.no.

Ulykkesforebygging

Ulykkesforebygging har vært en av de store moderne suksesshistorier for folkehelsen. Risiko for trafikkulykker og arbeidsulykker er mer enn halvert siden 1960-tallet, og antallet invalide og døde etter skader per innbygger er betydelig redusert.

Til tross for dette har vi stadig en situasjon hvor traumatiske skader er blant en av våre fremste folkehelseutfordringer, og skader er fortsatt viktigste årsak til invaliditet og dødsfall blant unge voksne.

I tillegg vet vi at dødsfall etter ulykker i stor grad skjer på skadested og som følge av skader som ikke er forenelig med liv. For disse hendelsene er primær ulykkesforebygging – å redusere antallet ulykker – eneste effektive mottiltak.

Hvert år mottas rundt 8000 pasienter med mistanke om alvorlig skade i totalt 40 traumemottak i Norge. Studien vil prospektivt, over en 12 måneders studieperiode, samle blodprøver fra alle pasienter som innlegges med mistenkt alvorlig skade og som tas imot med traumeteam i norske sykehus.

Blodprøvene vil være restblod fra blodprøver som rutinemessig tas ved traumemottak, og disse vil analyseres for alkohol, illegale rusmidler og utvalgte legemidler.

Les hele saken her

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.