Hopp til hovedinnhold


Folk plikter å hjelpe – velger istedet å fotografere

Både politi og ambulansetjeneste opplever stadig at folk stopper opp og tar bilder i en ulykkessituasjon. Dette er både respektløst, og fører til farlige situasjoner, skriver NRK.

– Du kan se for deg en person som ligger skadet. Mens vi hjelper vedkommende, så kommer folk til stedet og filmer både ansiktet og det som blir sagt, forteller ambulansearbeider Marianne Lindé.

Siden 1995 har hun hatt som jobb å redde folk i nød.

Nå merker hun at flere og flere dokumenterer ulykker fremfor å bistå med hjelp.

– Min erfaring er dessverre slik at folk er mer opptatt av å filme. Det er kanskje ikke vondt ment, men folk har en plikt til å hjelpe.

Risikerer fengselstraff

– Første prioritet er å hjelpe på et skadested, sier førsteamanuensis i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, Bjørn Ivar Kruke, som også har skrevet en kronikk om temaet.

Han mener det har blitt et problem at publikum prioriterer feil.

– Det er flere eksempler på dette nå. Og det er faktisk slik at hvis man unnlater å hjelpe personer, i situasjoner der man selv ikke er i fare, så kan man straffes med fengsel om personen dør, forklarer han.

Ifølge Straffeloven § 287 heter det at man kan straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder.

– Det er en endring i samfunnet. Folk har et stadig større behov for å dokumentere det vi driver med. Når vi spiser middag, går på fjelltur og er med venner og familie, eksemplifiserer han.

Les mer om saken hos NRK