Hopp til hovedinnhold


Akuttur: Fikk oppdrag til sin egen sønns fødsel

Natt til lørdag fikk David Andersen (28), andreårslærling i UNN, et uventet oppdrag. En fødsel var i gang - på egen adresse.

Han og makker Malin Rønning har hatt en stille vakt i Målselv på Andslimoen stasjon, som hører inn under Universitetet i Nord-Norges ambulansetjeneste, da de går til ro i 23-tiden natt til lørdag 30. juni. Det er 15 grader og skyet ute. Han har overtatt en vakt for en kollega, og skal være på vakt til neste morgen. Samboeren er høygravid, men terminen er først på amerikanernes nasjonaldag.
Den førstefødte kom for øvrig noen dager over termin.
Les også: Dette må du vite om uplanlagte fødsler utenfor sykehus
Test deg selv i prehospitale fødsler

Alarmen går

Dermed er han intetanende når alarmen piper 00.46. Revet ut av søvnen hører han litt feil på utkallet fra AMK. Han tror at de nevner Øverbygd som ligger over 30 minutter unna i øvre del av Målselv. Det viser seg at det er hjemadressen hans Øvervegen som er nevnt.
Det oppdager han først da makker går en snartur på toalettet mens han går i bilen for å lese på Locus-skjermen. De kjører med blålys langs E6 i åtte minutter før de er framme.
Underveis blir de enige om at Malin skal ta behandlerrollen.
Da de ankommer står samboer Ann Kristin utenfor oppgangen. Hun ber om å få jordmor i møte. Hun begynner å mistenke at det blir vanskelig å nå fram til fødestua.
– Vi ser på ansiktet og kroppsspråket at hun er litt berørt, beskriver David nøkternt. – Hun hadde tatt seg ned sjøl, og følte ikke at det var så stor hast før hun så bilen vår.
De snur bilen, og tar ut båra, mens de hører på pusten og stemmen hennes at det bare går én vei.
– Vi skjønner at vi må skynde oss litt.

Babyen kommer

Oppe i vinduet i tredje etasje står Davids svigerfar som er der for å passe på storebror og ser på scenen som utspiller seg under ham.
Han ser dem snu båra, at datteren hans legger seg på den og at de ruller den inn i ambulansen. David gå fram til førersetet av ambulansen. Der trykker han inn sambandet for å be om jordmor i møte med annen ambulanse. Svigerfar ser Malin gå inn sidedøren til ambulansen.
Før døren er lukket hører han en baby skrike.
20 sekunder tidligere ville han blitt født på grusplassen ute.
David er midt i meldingen om å få en jordmor i møte da han ser at makkeren allerede har babyen i armene.
– Jeg stoppa midt i setningen. «Der er ungen født,» sier jeg. Det blir raskt mottatt av AMK. De svarer med «gratulerer»!
Dermed er det bare å gå bak i bilen og hilse på den nye verdensborgeren både som far og som helsepersonell.
– Vi fikk ungen opp på brystet til mor, og tørket av ham litt fostervann og søl. Det var godt liv i ham!
Sønnen får både høy Apgar-skår og nøyaktig fødetidspunkt.

Far beholdt roen

Men Ambulanseforum har sett bilde av at David kutter navlestrengen?
– Ja, han hadde litt kort navlestreng, så vi fulgte prosedyrene på det. Vi ventet til pulseringen var over, og klippet deretter slik at han kunne bli lagt lenger opp mot ansiktet og brystet til mor, og for at vi bedre kunne få sikret ham for transport.
Ambulansen sto på gårdsplassen i 45 minutter, før den startet på kjøreturen til Finnsnes og fødestua.
Mor valgte å ringe 113 framfor deg først?
– Sannsynligheten for at det ble meg var rimelig stor uansett, sier David, og oppgir at neste ambulanseressurs er cirka en halvtime unna.
Og mor, var hun fornøyd med innsatsen?
– Hun var veldig glad da hun så at det var Malin og meg i ambulansen, at vi ikke var på et annet oppdrag. Hun ga uttrykk for at det var det beste som kunne skje at jeg ble jordfar.
Det høres ut som om det hele tross alt gikk rolig for seg?
– Ja, jeg forholder meg stort sett rolig i de fleste oppdrag, tror jeg.

Makker kjempet med tårene

Malin, som selv er trebarnsmor, er også både rørt og glad for å ha vært med på oppdraget. Det var ikke til å komme fra at hun kjempet med tårene da hun plutselig sto der med den lille karen i armene.
– Han skreik med én gang. Det var en fantastisk opplevelse!
Hun har jobbet i tjenesten siden 2003, og har hentet «en drøss med fødende», men har alltid rukket fødestua, helt fram til denne dagen.
– Dette var verdt alle oppdragene jeg har vært på. Dette skal jeg leve lenge på! Det er jo ekstra artig at det var sønnen til makkeren.
Nå spøker hun med at gutten må få navnet Rønning til fornavn, oppkalt etter henne.
Visstnok tok det 20 minutter fra vannet gikk til «Rønning» eller «Marlon» eller «Marvin» som de andre på stasjonen mener han bør hete, var født.
Har også podkast: Slik håndterer du den normale fødselen
Podkast: Slik håndterer du fødselskomplikasjoner

Nytt oppdrag

Normalt bruker man tre kvarter til fødestua med vanlig kjøring.
– På vei inn til fødestua sjekket jeg regelmessig hvordan det sto til med både barnet og morkaka. Og om hun kjente noe på det selv. Vi hadde beredskap dersom den skulle bli klar til å komme ut også.
Morkaka kom ut en stund etter at de var ankommet fødestua.
– Der fikk jordmor kjøre showet, forteller David.
Og fortsatte han vakten etterpå?
– Ja, avtalen var å gå av klokka 0800, så det gjorde jeg. Alternativt ville Bardufoss stått uten ambulansedekning. På retur fra fødestua fikk vi et annet oppdrag som ble løst på god måte, uten påvirkning fra forrige oppdrag, forteller han.
For øvrig er mor og far fornøyd med fødedatoen. Etter 1. juli gjelder det nemlig nye regler hvor far må være hjemme fem uker mer. Da fikk de i stedet stemplet inn på gammel ordning med 10 uker permisjon for far og 40 for mor.
– Med den turnusen vi har, er jeg mye hjemme uansett.
Det ble forsiden både i Nye Tromsø og Nordlys da David Andersen fikk oppdraget med å ta imot sin egen sønn sammen med makker Malin Rønning.
Andre kilder:
Nye Troms: «Rykket ut til sin egen sønns fødsel», 2. juli 2018. (3. juli på forsida). (Krever innlogging)
Nordlys: «Ambulansearbeider David så sin egen adresse på 113-alarmen: – Du tenker at det er usannsynlig», 3. juli 2018. (Krever innlogging)