Legebilen i Gøteborg gir blod direkte på ulykkesstedet

SVERIGE: For tre år siden ble Vestre Gøtaland først i Sverige med å kunne levere blod direkte til ulykkesstedet via ambulanshelikopteret. Nå kan også Sahlgrenska universitetssjukhusets legebil ta med seg blod og plasma ut til pasientene, ifølge Vårdfokus.

Svensk ambulanse fra Vestre Gøtaland. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

– Det kan for eksempel være ved store trafikkulykker, skuddskader, knivstikk og arbeidsplassulykker, men også ved andre alvorlige livstruende blødninger. Når pasienten mister mye blod og er i en livstruende tilstand kan vi begynne å erstatte blod direkte på skadestedet, sier Joakim Johnson, ambulanseoverlege på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i en pressemelding.

Kvalitet og temperatur

Satsningen bygger på et samarbeide mellom ambulansen og enheten for transfusjonsmedisin. Bilen finnes tilgjengelig for å kalles ut sammen med ambulanse, for eksempel ved varsler om at en pasient har mistet mye blod.

Også i Uppsala har det i et drøyt år vært mulig å gi pasientene røde blodlegemer og frysetørret plasma allerede under ambulansetransport til sykehus.

Legebilen i Gøteborg er bemannet med en en spesialist i anestesi og intensivmedisin, samt en erfaren spesialsykepleier. Transfusjonsmedisin har ansvaret for kvalitetskontroll og temperaturovervåkning av oppbevaringsboksen som blodet transporteres i.

Avansert behandling på stedet

Ambulansen og Transfusjonsmedisin har planlagt et samarbeide siden 2017 og har utdannet personellet sammen, og testet rutinene før starten nå i juni.

Flera pasienter har allerede fått transfusjoner ute på ulykkesstedet.

Les mer om saken hos Vårdfokus

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.