Hopp til hovedinnhold


Infarktambulansen kan avdekke uavklarte hjerteinfarkt

En stor del av hjerteinfarktene slår ikke ut på EKG. I Kristiansand har ambulansearbeiderne med seg utstyr for å avdekke hvem som må raskt til PCI-senter, skriver Dagens Medisin.

Tidligere: Kan bli helt avgjørende ved infarkt
Infarktambulansen fikk også omtale i Ambulanseforum nr. 2 2018
Sykehuset Telemark: Ambulansearbeiderne i Porsgrunn tar i bruk ultralyd i ambulansen fra 1. oktober. 12 ambulansearbeidere skal på kurs i bruk av utstyr og teknikk, og få en innføring i journalskriving og forskningsdokumentasjon.
Hjerteinfarkt kan deles inn i to typer, avhengig av om de vises på EKG eller ikke.
For å finne de hjerteinfarktene som ikke vises på EKG – non-STEMI- er det nødvendig med ultralyd, blodprøver eller røntgenundersøkelse. Men vanligvis har ambulansene kun med seg EKG.
– Den nye infarktambulansen har med ultralyd og mulighet for å ta blodprøver. Slik håper vi å raskt finne ut om disse pasientene har hjerteinfarkt, sier Lars Jacobsen, som er luftambulanselege ved Sørlandet sykehus og doktorgradsstipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Raskt til PCI
Pasienter med hjerteinfarkt må raskest mulig komme til et PCI-senter. Infarktambulansen er en del av et forskningsprosjekt for å finne ut hvor nyttig det er å ha med dette utstyret ut i ambulanse.
– Pasienter med brystsmerter som ikke slår ut på EKG blir oftest sendt til nærmeste sykehus. PCI-behandlingen er sentralisert, det vil si at pasienten risikerer å først bli sendt til ett sykehus, bli liggende der og vente flere timer på diagnostisering, før han blir sendt til et PCI-senter, sier Jacobsen.
15 minutter
Med infarktambulansen kan denne pasientgruppen komme rett til PCI-senteret.
– Vi mener at vi kan sette diagnosen i løpet av 15 minutter i infarktambulansen. Rask behandling er anbefalt for pasienter med økt risiko, og for at skadene på hjertet ikke blir store, sier han.
Les mer om saken hos Dagens Medisin