Hopp til hovedinnhold


Happy Pride! Hilsen fra ambulanseledere og klinikksjef

Fra 2018: Lørdag var Oslo Pride-paraden. Ambulansetjenesten i Oslo og Akershus, og Vestre Viken oppfordret sine ansatte til å stille i uniform.

Ambulansesjefene hilser

– Jeg ønsker å hilse til alle som stiller opp i Oslo Pride i dag. Vi feirer mangfoldet  og gjør det gjennom å delta på Oslo Pride for å  vise utad at også ambulansetjenesten representerer mangfoldet i samfunnet, sier Ola Borstad, ambulansesjef i Oslo og Akershus.
Han forteller at 2018 er det tredje året på rad som Prehospital Klinikk, ambulanseavdelingen stiller uniformert opp i paraden.
Les også: Velkommen til å bli med i Oslo Pride Parade i rødt
Fra 2017: Tredoblet deltakelsen fra ambulansetjenesten i Oslo Pride 
Fra 2016: Ambulansetjenesten fikk applaus i Oslo Pride 
 

– Ambulanseavdelingen i OUS har gjennom informasjon ut til våre ansatte invitert dem til å delta. Skeiv eller ikke, så går vi tog som stolte kollegaer for å signalisere at det er greit å være seg selv, uavhengig av legning, bakgrunn, kjønn og identitet.
Politiforum: Polititopper oppfordrer politifolk hele landet til å delta i Pride-arrangementer

I årets parade var det både store og små som deltok: På bildet ser vi komplett uniform (sydd av gamle uniformer) på en aspirerende ambulansearbeider sammen med Benedicte som jobber i Tønsberg.
– Guttungen min er veldig fornøyd med sin nye uniform og fikk masse oppmerksomhet under Priden på grunn av uniformen sin, forteller mamma Camilla Fandal. 
Hun har et stort ønske om å få tak i en vest hun kan sy om til samme formål.
Også Snorre Gundersen, ambulansesjef i Vestre Viken ønsker å sende en hilsen.
– Kollegaene i Vestre Viken ble allerede i fjor oppfordret på vårt intranett til å være med å feire mangfoldet, fellesskapet og tjenesten med å stille uniformert i Pride. De som stiller skal bære uniform med stolthet, være stolte av seg selv, sine kollegaer, venner, familie, mangfoldet, inkludering og tjenesten, sier Snorre Gundersen.
Gundersens holdning er at dette er verdier og ikke politikk, og at årets Pride er mere aktuell enn noen gang.
– Pride er med på å gjøre den verdenen vi lever i litt mer inkluderende og varm.

Sør-Trøndelag: Komplett uniform og edru takk

– Her i det gamle Sør-Trøndelag fikk de ansatte tillatelse til å gå i Pride i uniform i 2017. Dette ble tatt opp av de ansatte som ville gå i paraden på forhånd, forteller Erlend Sundland, ambulansesjef ved St. Olavs Hospital. Han legger til at de ansatte som fikk tillatelse til å gå i Pride i uniform valgte å gå i egne klær, men han kjenner ikke årsaken til dette.
– Vi har ingen innvendinger mot at ansatte går i uniform i Pride, men vi hadde to krav i 2017: At det skulle være en komplett uniform og ikke bare enkelte uniformsplagg, og at man skulle være edru. Dette var ut fra hensynet til at  man kan bli tilkalt til en hendelse i paraden og da skal man kunne yte forsvarlig helsehjelp.

Stavanger på skeivå

– I Stavanger er den lokale Pride festivalen, Stavanger på skeivå, først i september, forteller Stephen Sollid, klinikkleder for Prehospital Klinikk i Helse Stavanger.
– Fra ledelsen i Prehospital Klinikk er det kun ett budskap: Hvis noen er stolte av jobben sin, og stolte av seg selv og den de er, så skal de selvfølgelig få lov til å vise det! Ambulanseuniform fra Helse Stavanger i Stavanger på skeivå er selvfølgelig helt ok. Jeg skal sørge for at det blir gjort kjent blant de ansatte, i tilfelle det er noen som er i tvil, sier Sollid.

Helse Førde er positiv

– Nå er det ikke de store paradene i Sogn og Fjordane, så tematikken angående bruk av uniform har ikke vært luftet her i trivselsfylket, sier Stian Sægrov, ambulansesjef i Helse Førde.
Han synes at svarene fra lederne i Helse Stavanger og ved Prehospital Klinikk i Oslo dekker synet man har i Helse Førde.
– Begge svar er gode og representerer vårt syn i Helse Førde, sier han.

Helse Bergen: Velkommen til å benytte uniform i Pride

– Ansatte i Akuttmedisinsk avdeling (AMA) i Helse Bergen er velkomne til å benytte uniform i tilsvarende parader som Oslo Pride, men ikke ved for eksempel politisk motiverte demonstrasjoner. Dersom uniform benyttes, skal den brukes korrekt som en hel uniform, sier Øyvind Østerås, avdelingssjef ved Akuttmedisinsk avdeling.
– AMA aksepterer og har respekt for alle, uansett kjønn, legning, hudfarge og religion. Dette gjelder ovenfor både ansatte, øvrige kollegaer i utrykningetatene og pasienter, legger han til.

– Vi behøver et unisont og tydelig budskap fra prehospitale tjenester i hele Norge, slik at det ikke er forskjell på bygd og by, sier Tony Møller, stasjonsleder på Smestad ambulansestasjon. Han har stått i bresjen for at prehospitale tjenester går i paraden de tre siste årene. 
– Hadde jeg hatt den vissheten jeg har nå om støtten jeg ville få av kollegaer og ledere, hadde jeg aldri ventet inne i skapet i over ti år før jeg sto frem. Fortsatt er jeg redd vi mister medmennesker som velger å avslutte livet framfor å stå frem som homofil, bifil, transperson og så videre. Jeg er heldig med min familie som støtter meg 100 prosent. Fordi vi vet at ikke alle har den støtten, skal vi være som en familie som stiller opp for hverandre og gir kollegaer den tryggheten til å få være den man er.
Sjekk også Prehospitaletjenester – Oslo Pride på Facebook.