Disse pasientene er gjengangere på legevakt

Norske forskere har sett på hva som karakteriserer personer som oppsøker legevakten flere ganger i året, skriver Dagens Medisin.

Små barn og eldre er de som besøker legevakten flest ganger i løpet av et år. Flere kvinner enn menn oppsøker legevakt mer enn fem ganger årlig, og pasienter med psykososiale problemer og ulike kroniske, somatiske lidelser var overrepresentert.

Personer med psykiske diagnoser hadde tre ganger høyere sannsynlighet for å ha søkt legevakt-hjelp ofte enn en gjennomsnittlig legevakt-pasient.

Det fremgår av en registerstudie med data fra alle pasienter som besøkte en legevakt i Norge over en ti-årsperiode. Resultatene er nylig publisert i BMC Health Services Research.

Psykiatri
De som var hyppig på legevakt søkte som regel hjelp sent om kvelden eller om natten. Denne pasientgruppen trengte også lengre konsultasjonstid og fikk også oftere hjemmebesøk.

Den klart sterkeste prediktoren for å oppsøke legevakten flere ganger i året var å ha en psykiatrisk diagnose, fulgt av kronisk obstruktiv lungesykdom, kreft, sosial diagnose og diabetes.

Les mer om saken hos Dagens Medisin

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.