Hopp til hovedinnhold


Måten legevakten prioriterer pasienter på, bør forbedres, mener forsker

Sykepleiere på legevakten velger ut de sykeste pasienter etter et system. Men noen ganger blir systemet for enkelt og alvorlig syke pasienter risikerer å bli nedprioritert, skriver Forskning.no.

Sykepleierne som møter pasientene på legevaktens venterom, vurderer hvor lenge de ulike personene må vente før de får legetilsyn.
I dette arbeidet er det blitt vanlig å benytte standardiserte prioriteringssystemer.
– Men sykepleierne er nødt til å regelmessig avvike fra prioriteringssystemet og bruke eget skjønn. Hvis de ikke gjør det, kan det være farlig for pasientene, sier forsker Lars E.F. Johannessen.

Ingen nasjonal standard

I Norge har vi ingen nasjonal standard for hvilke system vi skal bruke når pasienter skal prioriteres. Johannessen har sett på sykepleieres bruk av Manchester Triage System.
Bruken av prioriteringssystemer tok av etter at Helsetilsynet i 2008 slapp en kritisk rapport om prioritering i akuttmottak, forteller Johannessen.
I sin doktoravhandling har han observert og intervjuet sykepleiere på en legevakt, og sett hvordan de forholder seg til prioriteringssystemer.
Han finner at systemene som er ment å forbedre pasientvurderinger på venterommet, samtidig skaper nye dilemmaer for sykepleierne.

Avviker ofte fra systemet

Johannessen observerte ofte at sykepleierne avvek fra systemet.
Det var ikke fordi de «jukset» eller favoriserte bestemte pasienter, men fordi systemet er for enkelt: Det tar ikke høyde for mangfoldet av problemstillinger hos dem som oppsøker legevakten, understreker han.
– Systemet fanger for eksempel ikke opp pasienter med blodforgiftning. Hvis man forholder seg slavisk til systemet, vil disse pasientene måtte vente i timevis på venterommet. Det kan få fatale konsekvenser, forteller Johannessen.
Johannessen mener at sykepleierne må ha lov til å bruke det gode skjønnet.
– Det høres kanskje enkelt ut, men utfordringen er at jo lenger unna man kommer bruken på bakkenivå, desto større er sannsynligheten for at man insisterer på at retningslinjer skal følges.
Les mer om saken hos Forskning.no