Hopp til hovedinnhold


Ny organisering av ambulansetjenesten i Oslo og Akershus?

I dag er det 16 ambulansestasjoner i nedslagsområdet til Oslo universitetssykehus. I fremtiden kan tjenesten blir organisert med fire til seks ambulansesentre, mindre beredskapsstasjoner og beredskapspunkt, ifølge Østlandets Blad (krever innlogging).

Oslo universitetssykehus (OUS) som har ansvaret for prehospitaletjenester, det vil si behandling og transport av syke og skadede pasienter. OUS dekker ambulansetjenesten i Oslo og Akershus.

I alt bor det 1,5 millioner mennesker i området som OUS har ansvaret for.

Da den gamle ambulansestasjonen i Vardåsveien ved Ski sykehus ikke lenger var egnet til formålet, flyttet Nordre Follo ambulanse over til midlertidige lokaler på Drømtorp sommeren 2015. Meningen var at Ski kommune skulle bygge ny ambulansestasjon på den gamle tomta i Vardåsveien, og leie lokalene ut til OUS.

Etter planen skulle den nye ambulansestasjonen ved Ski sykehus stå ferdig i 2020.

Nå jobber Oslo sykehusservice og Prehospitale tjenester med en ny strategi for hvor ambulansestasjonene skal lokaliseres i fremtiden. Etter en dialog med Ski kommune ble avtalen om leie av ambulansestasjon i Vardåsveien skrinlagt.

– Vi trenger å være mer strategisk plassert i fremtiden for å sikre rask respons til pasienten. Å være lokalisert i tettbebygd strøk er ikke nødvendigvis optimalt hvis en skal kjøre over lengre avstander, påpeker Geir Teigstad, direktør i Oslo sykehusservice.

– Nordre Follo ambulanse har sagt klart fra at den midlertidige ambulansestasjonen ikke har en god plassering. Det skyldes den trafikale situasjonen i Ski. Hvor lenge må de være der?

– Vi har en leieavtale på Drømtorp med Ski kommune, og vi har ikke sagt opp den. Vi er klar over at den ikke er helt optimal, verken for ambulanse eller brann. I en fremtidig organisering vil ambulansestasjonen, et stort beredskapssenter, kanskje være i nærheten av Ski, men det vil nok ligge i tilknytning til en hovedvei, tror direktøren for OSS.

Les mer om saken hos Østlandets Blad (krever innlogging)