Ny studie: Offentlige sykehus bruker mer ressurser på pasienter med høyere utdanning

Alvorlig syke pasienter med høy utdanning får mer hjelp ved norske sykehus enn pasienter med lav utdanning. Det viser forskning som baserer seg på 100.000 pasienter, ifølge NRK Norge.

I Norge har vi alle rett på lik tilgang til helsetjenester uavhengig av hvem man er.

Men en ny studie utført av Nova-forsker Jon Ivar Elstad slår beina under at vi alle får lik helsehjelp.

Ved å sammenstille 100.000 alvorlig syke pasienter som døde mellom 2009 og 2011 med hvilket utdanningsnivå de hadde, gjorde Elstad et alarmerende funn:

– Sosiale forskjeller viste seg: høyt utdannede får mer oppfølging i form av sykehusinnleggelser og polikliniske undersøkelser sammenlignet med lavt utdannede.

Elstad forklarer at han så langt det lar seg gjøre har kontrollert for sykelighet, det vil si om de som fikk flere konsultasjoner var dårligere, enn de som fikk færre konsultasjoner.

– Derfor tror jeg ikke at grunnen er sykdommens alvorlighet, men at det skjer en favorisering av høystatuspasienter i det offentlige helsevesenet.

Pasientene i studien fikk alle behandling for kreft, lunge- og hjertesykdom.

Det kan være flere grunner til at det skjer en favorisering, påpeker Elstad.

– Det kan ha å gjøre med legenes holdninger til pasienter fra ulike samfunnslag, det kan være knyttet til kommunikasjonen mellom pasient og legene, det kan dreie seg om hvor aktive pasienten selv, eller hvor aktive deres pårørende er i for eksempel å kreve flere konsultasjoner eller tettere oppfølging.

Les mer om saken hos NRK Norge

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.