Bedre tilbud til pasienter med hjerneslag i Helse Sør-Øst

Styret i Helse Sør-Øst RHF vedtok torsdag 14. juni at Akershus universitetssykehus HF og Sørlandet sykehus HF skal etablere tilbud om mekanisk trombektomi. I dag er det kun Oslo universitetssykehus som utfører trombektomi ved hjerneslag i Helse Sør-Øst, melder Helse Sør-Øst.

Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Fædrelandsvennen: Sørlandet sykehus får etterlengtet tilbud: I dag tilbys den effektive behandlingen, mekanisk trombektomi, ved Oslo universitetssykehus, Stavanger universitetssykehus, Haukeland universitetssjukehus, St. Olav Hospital og Universitetssykehuset Nord-Norge. Denne behandlingen vil være aktuell for 5–7 prosent av hjerneslagpasientene.

Tidligere i Ambulanseforum: Tidstyver i helseforetakene – stjeler liv og helse fra slagpasienter

Les også: Slik undersøker du hjerneslagsymptomer mer systematisk og Prehospitale vurderingsverktøy av hjerneslag er ikke perfekte

Mer: Hjerneslag rammer tusenvis og koster milliarder – må ha økt fokus

Vedtaket innebærer at Oslo universitetssykehus HF viderefører sitt eksisterende regionale behandlingstilbud innen mekanisk trombektomi og videreutvikler Oslo slagsenter, slik at det innen utgangen av 2018 etableres «en dør inn» og samlokalisering av diagnostikk og akuttbehandling for pasienter med hjerneslag som mottas fra Oslo sykehusområde.

Akershus universitetssykehus HF og Sørlandet sykehus HF etablerer et tilbud om mekanisk trombektomi som dagbehandling innen 2019 og med full døgndrift fra 2020.

På lengre sikt kan det være aktuelt å etablere et behandlingstilbud ved flere helseforetak i regionen, avhengig av foretakenes status og hvordan tilbudet og behandlingen utvikler seg i fremtiden.

Hjerneslag er en alvorlig tilstand som krever rask diagnostikk og behandling, og hvor behandling i slagenhet er viktig. Trombolyse er den mest vanlige medikamentelle behandlingen. For utvalgte pasienter vil mekanisk trombektomi, som er en «utfisking» av blodproppen i hjernen gjennom blodårene, være en bedre og mer effektiv behandling.

Vedtaket i styret er i tråd med anbefalingene fra en arbeidsgruppe bestående av relevante fagmiljøer, brukere og tillitsvalgte fra Helse Sør-Øst, samt en gruppe av syv fagpersoner fra Helse Vest, Helse Nord og Helse Midt-Norge. Arbeidsgruppens rapport har vært ute på innspillsrunde med svarfrist 16. mai. Se høringssvar

Les hele pressemeldingen hos Helse Sør-Øst 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.