Hopp til hovedinnhold


Helsearbeidere angripes på jobb: «Dette er den nye normalen»

De siste to årene er sykehus og helsepersonell blitt angrepet 1200 ganger, ifølge Røde Kors. – Vi flagger ofte på halv stang, sier generalsekretær Bernt Apeland til VG.

Sykehus er egentlig regnet som et av de tryggeste stedene i krig. Å angripe det innebærer et brudd på folkeretten, og i mai 2016 vedtok FN at sykehus og helsepersonell skal skjermes i konfliktsoner. Men i praksis er virkeligheten en annen:

Hver uke de to siste årene har Røde Kors registrert angrep og vold mot medisinske fasiliteter og personell i konfliktsoner, totalt 1200 tilfeller på verdensbasis.

– Det er moralsk forkastelig. Gjennom å angripe helsearbeidere, rammes de som ikke er en del av konflikten og de aller svakeste svekkes. Det er en form for krigføring som ikke hører hjemme i vår tid, men som dessverre er økende, sier Bernt Apeland, generalsekretær i Røde Kors, til VG.

Trekker ut ansatte fra Jemen

7. juni valgte Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) å trekke ut 71 av sine internasjonalt ansatte fra Jemen fordi organisasjonen anser det som for farlig å jobbe der. I april ble en av deres ansatte myrdet på kloss hold i den urolige byen Taiz.

7 helsepersonell drept i år

Hittil i år er helsepersonell, sykehus og klinikker blitt utsatt for 170 angrep, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

97 personer er blitt drept og 241 skadet i Syria, de palestinske områdene, Libya og Irak. De fleste er lokalt ansatte. Helsearbeidere er blitt drept, truet og kidnappet.

Ambulanser er blitt hindret, medisinske forsyninger ødelagt og sykehus er blitt bombet.

Norsk lege angrepet på jobb i Libya

Morten Rostrup i Leger uten grenser havnet selv i et angrep da han jobbet på et sykehus i byen Zintan under borgerkrigen i Libya i 2011.

– Det kom rakettangrep mot selve sykehuset. De holdt på i tre dager, men de traff oss ikke heldigvis. Til slutt måtte vi evakuere, forteller Rostrup i dag.

– Hvorfor angripes sykehus og helsepersonell?

– Det å hindre legehjelp er blitt et våpen i krigen, som et ledd i brent jords-taktikk. De ødelegger infrastruktur, bomber skoler, markeder, bakerier og sykehus for å gjøre det ulevelig for sivilbefolkningen og tvinge dem ut. Slik blir områdene lettere å okkupere, svarer Rostrup.

Les mer om saken hos VG