– Aksepterer ikke flytting

Ordførere i Lavangen og Salangen reagerer skarpt på planene om flytting av dagambulansen fra Sjøvegan til Setermoen, skriver Folkebladet (krever innlogging).

Bakgrunn: UNN vil legge ned ambulansestasjoner

Seksjonsleder Svein Hovde for ambulansetjenesten i Bardu, Målselv, Rundhaug og Salangen sa i Folkebladet lørdag at flyttingen vil gi en bedre utnyttelse og bruk av ressursene. Han forklarte det med at en døgnbemannet bil fortsatt skal stå i Salangen, mens dagambulansen i dag i hovedsak er ute på planlagte oppdrag mellom sykehusene.

– Da er det mest hensiktsmessig at bilene er stasjonerte nærmest mulig denne aksen, sa Hovde.

Ikke blitt informert

Men dette skaper sterke reaksjoner i Salangen og Lavangen. Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) og Lavangenordfører Bernhardt Halvorsen (Sp) har i fellesskap skrevet et brev til UNN i saken. De viser blant annet til et møte som ble gjennomført den 12. mars 2018 med Akuttmedisinsk klinikk ved ambulanseavdelingen.

– På dette møtet fremkom det ingen signaler om endring av ambulansetjenesten på Sjøvegan i avtaleperioden fram til 2026. Lavangen- og Salangen kommune er derfor ikke informert om endringen som nå fremkommer i Troms Folkeblad lørdag 2. juni. 2018. I avisen kommer det blant annet fram at dagambulansen skal flyttes fra Sjøvegan til Setermoen med en utvidelse fra 8 til 12 timer, står det i skrivet.

Ordførerne er rystet

I nevnte møte med UNN etterspurte ordførerne blant annet beslutningsgrunnlag, hvilke faktorer som er vurdert, samt tidsplan for utvikling av ambulansetjenesten. Svaret fra UNN var at det skulle fremlegges en orienteringssak til styret ved UNN før ferien 2018.

– Ordførerne ble beroliget av UNN med at det ikke forelå noen konkrete planer for stasjonen på Sjøvegan før kontraktens utløp i år 2026. UNN pekte på strukturendringer i Nord- Troms og i Nordland. Her ville det bli endringer ift. dagambulanser, arbeidstidsordninger samt bruk av ambulansebåter. På dette møtet fremholdt UNN at alle spilleregler og avtaler skulle følges fullt ut i prosessen. Ordførerne i Salangen og Lavangen er rystet over måten denne saken nå presenteres på, og det uten forutgående medvirkning og informasjon, skriver Halvorsen og Wiggen Prestbakmo.

En betydelig forverring

De viser også til kommuneoverlegen i Salangen som mener en flytting av dagambulansen fra Sjøvegan til Setermoen gi en betydelig forverring av tilbudet for Lavangen og Salangen.

Les mer om saken hos Folkebladet (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.