Hopp til hovedinnhold


Første tverrfaglige retningslinjer ved hoftebrudd

Ortopeder, geriatere og anestesileger står bak de første norske ortogeriatriske retningslinjene for tverrfaglig behandling av hoftebrudd, skriver Dagens Medisin.
– Hoftebrudd hos eldre utgjøre en stor pasientgruppe. Disse legges inn på sykehus, har dårlig prognose, havner på sykehjem og koster mye lidelse og penger. Det er unikt at tre foreninger har samlet seg om tverrfaglige retningslinjer, sier geriater Ingvild Saltvedt til Dagens Medisin.
Hun er avdelingssjef ved Avdeling for geriatri på St. Olavs hospital, én av initiativtakerne til arbeidet og leder av arbeidsgruppen.
Rask behandling
Retningslinjene legger vekt på tverrfaglig behandling og et helhetlig pasientforløp. Her beskrives både organisatoriske og kliniske forhold, preoperativ optimalisering, operasjonsmetoder, smertelindring, håndtering av komorbiditet, rehabilitering, forebygging av nye brudd og trygg utskriving.
– Hvor stor betydning har retningslinjene for klinisk praksis?
– Det er ingen garanti for rask implementering, men har vi ingen retningslinjer, har vi jo heller ingen standard for hvordan behandling skal gis, og vi har lite å argumentere med faglig. Noen av kriteriene for god behandling er at hoftebruddpasientene skal opereres raskt og skal ha tverrfaglig behandling. Retningslinjene setter dermed en standard. Dette er gjort i andre land, men inntil nå ikke i Norge.
Bak de nye retningslinjene, som ble lansert på det første norske ortogeriatriske vårmøte i Oslo i forrige uke, står Norsk ortopedisk forening, Norsk forening for geriatri og Norsk anestesiologisk forening.
Les mer om saken hos Dagens Medisin