Hopp til hovedinnhold


Rapporten er klar: Anbefaler luftambulansebase i mjøsområdet

En prosjektgruppe har konkludert: Mjøsområdet bør få luftambulanse, men først må sykehusstrukturen avklares, skriver Oppland Arbeiderblad (krever innlogging).

Les også: Vil løse luftambulanseproblemet med ny legebil til 15 millioner kroner

Basestrukturen forambulansehelikoptre i Norge er gjennomgått. Prosjektgruppa anbefaler to tiltak for Innlandet.

1) Det opprettes en ny base i Mjøsområdet.

2) Det settes inn en anestesibemannet legebil i Mjøsområdet.

Disse tiltakene skal bedre tilgangen til et likeverdig helsetjenestetilbud for befolkningen i Innlandet, mener prosjektgruppen.

Det har også vært vurdert å flytte luftambulansen på Dombås lenger sør – til Ringebu. Men det var uvisst hvor mye dette kunne redusere faktisk responstid i østre deler av Hedmark. Å flytte Dombåsbasen ville dessuten trolig føre til behov for å forsterke basen i Trondheim.

Aksen Moelv-Elverum

Å opprette en ny helikopterbase med legebil i Innlandet framstår på sikt som den beste løsningen når man utelukkende ser på responstid og prinsippet om likeverdige helsetjenester, mener arbeidsgruppen.

Prosjektgruppen mener at dersom det etableres en ny base i Innlandet, bør det skje ved nyanskaffelse av en komplett tjeneste.

De administrerende direktørene i de regionale helseforetakene behandlet rapporten i møte 14. mai 2018.
Utredningen er altså en oppfølging av et såkalt anmodningsvedtak fra Stortinget. Det betyr at HOD skal komme tilbake til stortinget om denne saken i statsbudsjettet med en oppsummering av tilrådningene.
Les mer om saken hos Oppland Arbeiderblad (krever innlogging)