Hopp til hovedinnhold
Thomas Green. Foto: Ole Kristian Andreassen
Thomas Green. Foto: Ole Kristian Andreassen


#14 Når du feilvurderer på et oppdrag

Thomas Green jobber som paramedic ved Oslo universitetssykehus. Våren 2008  gjorde han en feilvurdering som endte i en advarsel fra Statens helsetilsyn på et rutineoppdrag. Hva kan vi lære av en paramedic som gjør en feilvurdering?

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Ambulanseforum hadde et portrett av Thomas i nr. 4 2017: Når oppdraget går galt - dette lærte jeg av advarselen

I dagens episode av Du puster for fort forteller Ole Kristian Andreassen, paramedic på Smestad,  at han godt husker Thomas Green som en god ambassadør i reality-serien «Sykehuset» på Tv3.

– Når jeg så den serien hadde jeg veldig lyst til å begynne i ambulansetjenesten. Og det gjorde jeg etter hvert også, sier Ole Kristian.

– Det er utrolig hyggelig, for det var egenmotivasjonen i kjølvannet av Sofienbergparksaken, å vise befolkningen hvem vi er. Prøve å gi et ærlig bilde, sier Thomas Green til Ole Kristian i podkast-episoden.

Les også: Når oveføringen svikter og noen dør

Han husker en episode hvor noen ungdommer passerte ambulansen i bil rett etter hendelsen i Sofienberg, (som han ikke var involvert i). Alle viste fingeren. Det var utrolig ubehagelig.

Et rutineoppdrag ble til et personlig mareritt

Thomas Green forteller om en kode 3 kl. 5 om morgenen etter en hektisk døgnvakt.

Hos pasienten tolket han og andreårslærlingen symptomene som omgangssjuke, og etter ABCDE og FAST-undersøkelse uten noen særlige funn, så avtalte de at pasienten kunne bli hjemme og eventuelt kontakte fastlegen om morgenen om han ikke ble bedre.

I etterkant viste det seg at han hadde infarkt i høyre del av lillehjernen. Han hadde dykket dagen før. Det er informasjon Thomas mener at han og makker aldri fikk.

Det ble en klagesak etter hvert. Så en tilsynssak.

Det var også medieoppslag hvor klinikkleder uttalte seg i media uten at Thomas var informert på forhånd. Han fryktet en ny eksplosjon i media lik det Erik Schjenken hadde blitt utsatt for.

Det førte til en personlig krise. «Jeg av alle, hvordan kunne jeg havne i en tilsynssak?»

Svært få av kollegaene visste om hendelsen. Han jobbet som vanlig, men ble en stund redd for akuttoppdrag og pasienter, nesten litt paranoid, og tapte troen på seg selv.

Til slutt måtte han be om hjelp.

I podkast-episoden snakker Thomas om åpenhetskultur, om å ha gode nok undersøkelser i ambulansetjenesten, om rutiner og prosedyrer når personell havner i klagesaker, og rett og slett om hvordan det føltes å havne i denne situasjonen.

Vil du høre mer?