Hopp til hovedinnhold


Dansk paramediciner får penger til forskning i hjerte-lunge-redning

DANMARK: Rasmus Lyngby skal i de neste to årene forske på kvaliteten av hjerte-lunge-redning ved hjertestans. Han har nettopp fått godt og vel 870.000 kr. til å undersøke hvordan ambulansearbeidere kan forbedre hjerte-lunge-redning. Det skal blant annet skje ved innsamling av data og utvikling av feedback, skriver BeredskabsInfo.

– Ambulansearbeideres hjerte-lunge-redning er en viktig del av den samlede innsats som gis for å forbedre folks sjanse til å overleve en hjertestans. Derfor gir det god mening å undersøke kvaliteten av hjerte-lunge-redningen, og hvordan ambulansearbeidere kan forbedre kvaliteten, sier Rasmus Lyngby.
Han skal i det kommende halvannet året stå i spissen for et forskningsprosjekt som blant annet omfatter innsamling av data og utvikling av feedback.
Selv om cirka tre stykker i Region Hovedstaden hver dag blir rammet av hjertestans utenfor sykehuset, opplever den enkelte ambulansearbeider kun ganske få ganger at de må gi hjerte-lunge-redning. Men med nye og mere avanserte defibrillatorer i ambulansene som blir tatt i bruk i 2018, blir det mulig å gi ambulansearbeidere direkte feedback på hjerte-lunge-redningen:
– Ambulansearbeiderne kan for eksempel få visuell feedback fra de nye defibrillatorene som blant annet viser dybden og frekvensen av trykkene, mens de er i gang med hjerte-lunge-redning. Senere i prosjektet skal den visuelle feedbacken suppleres med muntlige tilbakemeldinger fra for eksempel en legeassistent, slik at det også er mulighet for dialog og optimering av team-innsatsen, sier forskeren.
Region Hovedstaden opplyser at forskningsprosjektet er en del av regionens samlede strategi som skal øke overlevelsen etter hjertestans utenfor sykehuset med 50 prosent. Rasmus Lyngby forventer at forskningsprosjektet avsluttes med en vitenskapelig artikkel og konferensepresentasjon, så erfaringene kan deles med resten av helsevesenet.
Les mer om saken hos BeredskabsInfo