Sosioøkonomiske forskjeller i akutt hjerneslagbehandling

Akuttinnsatsen ved hjernslag, før man når fram til sykehuset, ser ulik ut avhengig av pasientens utdanning og inntekt, viser ny forskning. For dem med lavere sosioøkonomisk status går det lengre tid før diagnosen blir stilt, og det påvirker helseinnsatsen, ifølge svenske Forskning.se.

Illustrasjonsfoto: Thinkstock

– I median er det 25 minutter forskjell, og det er ganske lang tid, ettersom effekten av behandlingen i akuttfasen minsker for hvert minutt, sier Katarina Jood, dosent i nevrologi ved Sahlgrenska akademi og en av forfatterne bak studien.

– Det er viktig å komme raskt til sykehus for røntgen og behandling. Da øker sjansene for å overleve uten funksjonsnedsettelser, sier hun.

I denne studien var det prehospital behandling som sto i fokus.

Underlaget besto av 3 006 personer som fikk behandling på Sahlgrenska Universitetssjukhusets hjerneslagenheter fra 2014-2016 for slag eller TIA. Pasientene ble gruppert per postnummerområde for å gi et bilde av både deres og omgivelesenes inntekts- og utdanningnivå.

Viktig at ambulanspersonell forstår
Tiden fra kontakt med SOS til at pasienten er kommet til sykehus og har fått røntgen av hjernen er lengre for personer som bor i områder med lavere utdanningsnivå og inntekter, viser studien.

Den viser også at pasienter med lav sosioøkonomisk status fikk lavere prioritet i ambulansen og at ambulansepersonell i mindre utstrekning identifiserte at det handlet om hjerneslag eller TIA.

– Det har stor betydning at ambulanspersonell forstår at det kan dreie seg om slag eller TIA ettersom de da kan aktivere en spesifikk behandlingskjede der sykehuset kontaktes før ankomst, slik at man kan forberede rask håndtering. Om man ikke mistenker hjerneslag så havner man ikke rett fra begynnelsen av, konstaterer Katarina Jood.

Les hele saken hos Forskning.se

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.