Hopp til hovedinnhold


Sykepleiere må ta plass i brannbilen – frykter svekket akuttilbud

Røyrvik har fått et utrykningsteam som teller 10 sykepleiere og 12 brannmenn, som erstatning for en egen ambulanse i bygda. Det liker Fagforbundet dårlig, skriver Trønder-Avisa (krever innlogging).
Bakgrunn: – Sykepleiere på brannbil er en dårlig løsning
Den nye modellen som skal sikre bærekraftig akuttjeneste i fjellbygda, innebærer at sykepleiere og brannmannskaper rykker ut sammen for å ta seg av pasientbehandlingen inntil ambulanse fra nabokommunen er på plass.
– Vi har hatt ordningen i noen måneder nå, og hatt noen hendelser der vi har fått testet ut modellen. Så langt har det fungert bra, sier ordfører Hans Oskar Devik (Sp), og viser til at dette ivaretar tryggheten til innbyggerne på en god måte.
– Jeg er ikke i tvil om at vi er inne på noe her. Når vi ikke har egen ambulanse stasjonert her, så er dette ei god løsning, sier Devik.

– Bekymret

Nestleder Kurt Rønning i yrkesseksjonen helse og sosial i Fagforbundet er imidlertid ikke like begeistret for ordningen. Han skriver i en kronikk i Fagbladet at de ikke vil ha sykepleiere i brannbilene når ambulansetjenesten forsvinner. Og frykter at realitetene som følge av Røyrvik-modellen er et svekket akuttmedisinsk tilbud
Modellen som nå prøves ut i Røyrvik har fått nasjonal oppmerksomhet, og følges fra flere hold.
«Fagforbundet har stort fokus på at du skal ha gode tjenester uansett hvor du bor i landet. Vi er engstelige for at den utviklingen vi ser blant annet i Røyrvik truer et grunnleggende krav om likeverdige tjenester», skriver Rønning i kronikken.
Det han er mest bekymret for er en utvikling der helseforetakene velger seg bort fra pålagte ansvarsområder. Dermed mener han at innbyggere i mindre kommuner må ta til takke med deltidsansatte brannfolk og helsepersonell som egentlig har andre primæroppgaver.

– Burde ha spurt oss

Da ordfører Devik leste kronikken fra Rønning ble han overrasket.
– De burde ha spurt oss om hvordan ordningen fungerer. For vår del er dette noe som er veldig bra, det har vi allerede erfart, sier Devik.
Han er imidlertid enig om at Staten og helseforetaket burde ha tatt et større samfunnsansvar ved å legge penger på bordet, slik at kommunen hadde sluppet å betale for ordningen.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)