– Fortviler over ambulansetilbudet

– Da fylket overtok ambulansetjenesten fra de private for noen år siden skulle alt bli mye bedre. Det er i stedet blitt mye dårligere, sier Mona Foss, som nylig hadde en dårlig opplevelse da hennes mor trengte ambulanse, ifølge Fosna-Folket (krever innlogging).

Moren er bosatt midt i Stadsbygd sentrum og måtte til lege i Rissa. Hun var så syk at hun kunne ikke sitte i bil. Det måtte rekvireres ambulanse.

– Det var ingen ambulanser i Rissa, eller Fosen for den del, så den måtte rekvireres fra Trondheim, forteller Mona Foss.

Kjørte omvei

Ambulansen kom etter hvert, og Mona kjørte selv i egen bil til legekontoret for å møte moren der. Det tar normalt et kvarter å kjøre fra Stadsbygd til Rissa sentrum.

Ambulansen kom ikke og det viste seg at de som kjørte bilen aldri hadde vært på Fosen før og kjørte etter GPS. Den førte dem opp via Bliksås, på de dårlige veiene det er over der.Ambulansen kom først etter en halv time. Det er rett og slett uverdig å kjøre ei alvorlig syk dame rundt om på dårlige veier.

Det viste seg ganske raskt at mora måtte på sykehuset.

– Uverdig med to i samme ambulanse

– Da fikk vi beskjed om at det i tillegg til mor skulle fraktes en person til i samme bil. Dette var en såkalt tobårebil, med plass til èn pårørende. Jeg er svært skeptisk til å kjøre syke mennesker på denne måten. Mor kunne fått hjertesvikt på turen inn til sykehuset, da ville den andre pasienten måttet overvære det. Det er rett og slett uverdig, sier Foss.

Hun kan til nød være enig i at det kan kjøres tobårebil når pasienter skal ut av sykehuset. Da er de hvert fall friskere.

Liv og helse først!

– Vi lever i det som kalles verdens rikeste land, og i Norge går det framover, sies det. Jeg mener det var en tabbe at fylket overtok ambulansetjenesten. Nå er det for lite ambulanserog for få folk. Det spares inn hele tiden. Liv og helse må gå foran alt annet. Folk må begynne å reise seg i protest, avslutter Mona Foss.

Erlend Sundland, avdelingssjef for ambulansetjenesten på St. Olavs Hospital, sier ordningen med å flytte den ene ambulansen fra Rissa til Trondheim ble evaluert sammen med Rissa kommune ett år etter at den ble flyttet.

– At ambulansen ble flyttet og likevel skulle være i Rissa er ikke helt korrekt. Den ble flyttet for at vi skulle skille mer på den akutte delen og de planlagte turene. Få en bedre logistikk. Slik at i stedet for å kjøre en ambulanse ut fra Fosen for å hente pasienter på St. Olav, kunne en tobårebil ta med pasienter ut, kanskje via Orkdal og til Fosen. Det kunne også plukkes opp pasienter i Fosen som skulle inn til St. Olav, opplyser Sundland.

Han innrømmer at tobårebil den siste tiden har blitt brukt mye til kjøring til Værnes.

– Det har blitt en skjev utvikling, og det har jeg gitt beskjed om at skal ryddes opp i. Den bilen skal fortrinnsvis gå på langturer som til Fosen, Hitra, Frøya og så videre.

Les mer om saken hos Fosna-Folket (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.