Hopp til hovedinnhold


Delta i spørreundersøkelse om sikkerhet i ambulanse og brukerundersøkelse om nødnett!

I 2012 ble det gjennomført en brukerundersøkelse for å kartlegge sikkerhetskulturen i ambulansetjenesten ved Oslo Universitetssykehus (publisert i Ambulanseforum 4/2012). Nå ønsker NAKOS å utføre en tilsvarende nasjonal undersøkelse.

Gå til undersøkelsen i NAKOS-portalen her
På bakgrunn av svarene i undersøkelsen vil man kartlegge status i 2018, og lage en plan for det videre arbeidet for å få en sikrere utforming av ambulansepåbygg og bruk av ambulansekjøretøyene.
Resultatet av NAKOS sin undersøkelse vil bli publisert som en egen rapport i NAKOS-portalen og trolig bli grunnlag for en artikkel. I tillegg vil funnene bli formidlet til helseforetakene slik at dette kan tas med i arbeidet med utforming av kravspesifikasjoner for fremtidens ambulanser.
Din deltakelse er viktig for å påvirke din arbeidsplass i fremtiden! 
Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin (NAKOS) og ambulansetjenesten anser bilkjøring generelt og utrykningskjøring spesielt som risikofylt.
Gjennom flere år har det blitt arbeidet på flere arenaer nasjonalt for sikrere ambulansekjøretøy og for å høyne ambulansesikkerheten.
Den nasjonale ulykkesgruppen for ambulanseulykker i Statens Vegvesen har jobbet med sikkerhet i ambulanse og analysert alle alvorlige ambulanseulykker i Norge fra 2009 fram til 2017 da gruppen ble lagt ned.

Det har vært gjennomført flere kartlegginger og gjort ulykkesanalyser - med fokus på erfaringsdeling og læring av funn etter ulykker.

Nødnettundersøkelse

I tillegg ønsker Helsedirektoratet å gjennomføre en kartlegging av opplæring og bruk av nødnett ved landets ambulansetjenester. Dette gjør man nå fordi alle landets ambulansetjenester har implementert nødnett og har erfaring med bruk.
Spørsmål eller innspill vedr. undersøkelsen sendes til geen@ous-hf.no
Iniativtakerne for undersøkelsen i NAKOS er:

  • Geir Engely - Ulykkesgransker/Paramedic/Utrykningsinstruktør Oslo Universitetssykehus HF
  • Dr. Lars Wik, Anestesilege Oslo Universitetssykehus HF / Seniorforsker NAKOS
  • Kim Ankersten, Ulykkesgransker/Paramedic Oslo Universitetssykehus HF
  • Jörgen Lundälv, Docent i trafikmedicin vid Umeå universitet i Sverige.

Svar på undersøkelsen her