Hopp til hovedinnhold


Ambulansene kommer ikke raskt nok frem

Over hele landet bruker ambulanser mer tid enn anbefalt under utrykning, viser nye tall fra Helsedirektoratet. Arne Emil Iversen måtte selv kjøre naboen til sykehuset da ambulansen ikke kom, skriver NRK Norge.
På Helsenorge: Kvalitetsindikatorer for akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus
En dag Arne Emil Iversen var ute og gikk i nabolaget i Sortland, trengte naboen plutselig legehjelp.
Han ringte 113, men de hadde ingen ambulanse inne. Dermed ble Iversen spurt om han selv kunne kjøre naboen.
– Når dere spør, skal jeg selvfølgelig gjøre det, svarte jeg. Men jeg understreket at dette var deres ansvar, ikke mitt. Og jeg tenkte en del i etterkant. Hva om han hadde fått hjertestans på vei til sykehuset?
Nye tall for 2017 fra Helsedirektoratet viser at dette kunne skjedd flere steder.
I de aller fleste kommuner i landet kommer ikke ambulansen innen de veiledende tidsfristene som er satt til 12 minutter i tettbygde strøk – det vil si tettsteder med en sammenhengende bebyggelse på minst 10.000 innbyggere – og 25 minutter i grisgrendte områder.
Blant tettstedene er det bare Lørenskog som har nådd målet. Der er 90 prosent av ambulansene på plass innen 12 minutter etter at AMK har mottatt et akuttanrop.
I grisgrendte strøk oppfyller 51 kommuner responstiden. Båtsfjord i Finnmark er på topp, men det er store sprik.
Verst er det i Loppa i Finnmark. Der er 90 prosent av ambulansene på plass innen det er gått 83,2 minutter, langt over den veiledende grensen på 25 minutter.
NRK har vært i kontakt med alle landets helseforetak. De mener at akuttberedskapen er god nok, men legger ikke skjul på utfordringene.
Les mer om saken hos NRK