Hopp til hovedinnhold


Gudbrandsdølen Dagningen ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU)

Klagen gjelder et førstesideoppslag og en nyhetsartikkel publisert i Gudbrandsdølen Dagningen (GD), der det ble påstått at det ikke var noen sykebil mellom Ringebu og Stryn en bestemt fredagskveld i november, skriver GD på sine nettsider.
Aller siste: Beredskapen er fortsatt god
Bakgrunn: Bildet fra AMK viser at det ikke var noen ambulanser ledige i Ottadalen en fredag kveld i november
Tilsvar fra ledelsen i Sykehuset Innlandet: Feil i nyhetsoppslag om ambulanseberedskap
Les også: Alvorlig bekymringsfullt at beredskapen svekkes og Urovekkende ambulanseutvikling
Siste: Ville ikke ha med tillitsvalgte på ambulansemøtet og Divisjonsdirektøren: Ambulanseberedskapen i norddalen er ikke svekket
Klager er Sykehuset Innlandet, divisjon prehospitale tjenester, som mener det ikke er dekning for den publiserte påstanden. Slik klager ser det, har GD publisert feil og unøyaktigheter og skapt et feilaktig inntrykk av beredskapen. Klager reagerer på at GD ikke tok kontakt før publisering, både for å kontrollere opplysningene og for å innhente samtidig imøtegåelse. Etter klagers mening er det alvorlig å påstå at Sykehuset Innlandet ikke har ambulanser tilgjengelig mellom Ringebu og Stryn. Påstanden skaper ubegrunnet frykt, skriver klager, som også mener GD skulle korrigert opplysningene.

PFU noterer seg at klager mener GDs publisering bryter med flere punkter i Vær Varsom-plakaten. Slik utvalget har vurdert det, er det imidlertid mangelen på kontakt med klager før publisering som er det sentrale her.

PFU har flere ganger pekt på at kontakt med den som blir angrepet, ikke bare handler om å innfri kravet til samtidig imøtegåelse, men også om å utøve kildekritikk og kontroll av opplysninger, jf. VVP-punkt 3.2. Etter utvalgets mening er det et relevant moment også i denne saken.

Les mer om saken hos GD